Újraéledt bromance: Obama teljes gőzzel beszállt a kampányba

„Totális kaotikus katasztrófa” – így írta le Donald Trump amerikai elnök járványkezelési intézkedéseit elődje, Barack Obama.

Magyar Nemzet
2020. 05. 10. 15:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi demokrata elnök egykori munkatársainak tartott videókonferenciát, amelynek felvétele „kiszivárgott” a médiához. Tekintve ugyanakkor, hogy az előadás több mint 3000 embernek szólt, borítékolható volt, hogy szavai a nyilvánossághoz is eljutnak.

Az Egyesült Államokat 2009-től nyolc éven át vezető politikus arról győzködte régi munkatársait, hogy sorakozzanak fel a demokraták várható elnökjelöltje, Joe Biden mögött. Arra figyelmeztetett, hogy nem csupán egy személy vagy egy párt ellen küzdenek, de az amerikai életre rátelepedő önzés és megosztottság ellen is. Barack Obama ezért ígéretet tett arra, hogy előző álláspontjával szemben olyan keményen fog kampányolni egykori alelnöke mellett, amennyire csak tud. Az előző amerikai elnök csak viszonylag későn, múlt hónapban jelentette be, hogy támogatja Biden elnökjelöltségét.

Ez annyiból meglepő, hogy a két politikus – akik 2008-ban még riválisként néztek szembe egymással – szoros kapcsolata közismert és gyakori témája volt a médiának. Általában csak „bromance”-ként (a testvér – brother – és a románc – romance – szavak összevonásával), testvéri barátságként hivatkoztak a különleges viszonyra, amire az elnök és alelnök rá is játszott. Hivatali ideje végén Obama a legmagasabb amerikai állami elismeréssel, Elnöki Szabadság-érdeméremmel jutalmazta alelnökét.

Az éles hangú kritikára Donald Trump válasza még várat magára. A Fehér Ház mindössze annyit közölt, hogy az „elnöke válasza a koronavírusra példa nélkül álló, és életek millióit mentette meg.” Az elnök üdvözölte viszont a sportélet újraindulását, hangsúlyozva, hogy a szabályok betartása mellett szükség van a sportra. Az Egyesült Államokban ugyanis több mint két hónapos szünet után, zárt kapukkal ugyan, de először rendeztek újra kevert harcművészet (MMA) összecsapásokat.

A Johns Hopkins Egyetem statisztikái szerint az Egyesült Államok az egész világon a legfertőzöttebb ország több mint 1,3 millió regisztrált esettel, és majd 79 ezer halálos áldozattal. A novemberi elnökválasztás előtt a közvélemény-kutatások Joe Biden előnyét mérik. Ez azonban a sajátságos amerikai választási rendszerben nem feltétlenül jelent győzelmet, 2016-ban Hillary Clinton is magabiztosan vezetett, és összességében több voksot is szerzett, a végén mégis Trump örülhetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.