Újratelepítenék Amazóniát

A brazil erdők ügye egyébként nemzetközi felháborodást okozott hírességek és más ismert emberek körében. A nemzetközi vitát generáló kérdésben a szakértők körében megoszlanak a vélemények.

Zetelaki Réka
2019. 08. 27. 13:12
Brazil's President Jair Bolsonaro looks on during a Soldier's Day ceremony, in Brasilia
A brazil elnök katonai díszszemlén vesz részt Fotó: Adriano Machado Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűzoltó repülőgépek indulhatnak Amazónia fölé, miután a G7-országcsoport tagjai azonnali, húszmillió dolláros segélyben állapodtak meg a dél-amerikai erdőtüzek megfékezésére. A tagországok emellett egy globális projektet kezdeményeznek, amelynek célja az, hogy Amazónia őserdeit újratelepítsék, jelentette be Emmanuel Macron francia elnök a biarritzi G7-csúcstalálkozón. Közben egyébként a brazil kormány nagyméretű tűzoltó akcióba kezdett.

Az azonnali segélyből az Amazonas-medence országainak nyújtanak segítséget, a térségben tomboló erdőtüzek megfékezésére. Evo Morales bolíviai elnök vasárnap jelezte, üdvözli a G7-ek segítségnyújtási szándékát. „Egyúttal meghívjuk Emmanuel Macron francia államfőt és kollégáit Bolíviába, hogy közvetlenül teljesíthessék az együttműködésre vonatkozó ígéretüket” – írta a bolíviai államfő egy közösségi oldalon. Morales jelezte azt is, hogy tulajdonképpen az iparilag fejlett államoknak a környezetvédelem a kötelességük a párizsi klímavédelmi egyezmény alapján. A G7-csoport által szorgalmazott, hosszabb távú projektet az ENSZ közgyűlésén fogják véglegesíteni szeptember végén, és Brazília hozzájárulására is szükség lesz, írta az MTI.

A brazil elnök katonai díszszemlén vesz részt
Fotó: Reuters

Emmanuel Macron a csúcstalálkozót megelőzően nem sokkal vette napirendre a Brazíliában tomboló erdőtüzek kérdését, amely környezetvédelmi csoportok szerint súlyos veszélyt jelent a globális klímára. Németország és Norvégia, neheztelve Jair Bolsonaro jobboldali brazil elnökre az erdők védelmét háttérbe szorító politikája ­miatt, megvonta a támogatást az Amazónia védelmét szolgáló alaptól. Bolsonaro személyes támadásként értékelte a francia elnök akcióját, és gyarmatosító magatartásnak nevezte Macron viselkedését. A brazil és a francia elnök között tegnap tovább fokozódott a feszültség, miután Bolsonaro a tetszését nyilvánította ki egy, az Emmanuel Macron feleségét tiszteletlenül említő Facebook-bejegyzés kapcsán.

A brazil erdők ügye egyébként nemzetközi felháborodást okozott hírességek és más ismert emberek körében. A nemzetközi vitát generáló kérdésben a szakértők körében megoszlanak a vélemények. Daniel Nepstad, a világ egyik vezető Amazónia-szakértője például mítosznak nevezte azt, hogy az őserdő volna a Föld tüdeje, és kiemelte, hasonló méretű erdőtüzek korábban is előfordultak. A tudós szerint a francia és a brazil elnök között sokkal inkább a mezőgazdasági termelés kérdése okozza a problémát, ugyanis Macron nem szeretne brazil termékeket látni Franciaországban.

Hurrikán ellen atombombával

Atombomba bevetését javasolta többször is Donald Trump amerikai elnök a hurrikánok ellen egyes források szerint, akik fültanúi voltak az elnök nem nyilvános megjegyzéseinek, jelentette az Axios hírportál. A jelentés szerint az elnök hivatali ideje első évében többször is javasolta a témában illetékes bel- és nemzetbiztonsági tisztségviselőknek, hogy vizsgálják meg atombomba bevethetőségének lehetőségét az Egyesült Államok területe felé közeledő trópusi viharok szétoszlatására. A forrás kiemeli, a javaslatot követően döbbenet és csend volt a teremben, egy tisztségviselő pedig azt mondta, meg fogják vizsgálni a lehetőségeket, írja az MTI. Az elnök tegnap nevetségesnek nevezte, hogy atomfegyverrel akarta volna szétoszlatni a nagy hurrikánokat. Állítása szerint soha nem beszélt ilyenről, az ­Axios jelentése csak egy újabb hamis hír. Pár órával később a cikket jegyző újságíró az Axiostól, Jonathan Swan a Twitteren azt írta, hogy a riport minden szava mellett kitart.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.