Újult erővel támad a koronavírus az Egyesült Államokban

Országos szinten régi napi rekordok dőlnek meg, szerdán több mint 36 ezer új megbetegedést regisztráltak.

Mártonffy Attila
2020. 06. 26. 18:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok számos szövetségi államában – különösen délen és nyugaton – az utóbbi napokban jelentősen megugrott az új koronavírus-fertőzések száma. Ezeket az államokat a március–áprilisban bevezetett járványügyi korlátozások korai feloldása jellemzi. Országos szinten régi napi csúcsok dőlnek meg, szerdán több mint 36 ezer új megbetegedést regisztráltak, alig néhány százzal kevesebbet az április 24-i rekordnál, 36 426-nál. Hírügynökségi jelentések szerint ezzel az összes fertőzések száma 2,4 millióra ugrott, a halálesetek pedig meghaladják a 122 ezret. Az amerikai járványügyi hivatal ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a tesztelési módszerek fejlődése ellenére a fertőzöttek valódi száma meghaladhatja a húszmilliót, azaz a jelenlegi hivatalos adatok tízszeresét. Különösen az arizonai, a texasi, a kaliforniai és a floridai helyzet ad aggodalomra okot. A legfertőzöttebb tizenhárom államban pedig az esetek 50 százalékos emelkedését jelentették.

Az új fertőzések megugrása a leginkább érintett államokat gazdaságnyitási terveik felülvizsgálatára késztették. Texasban például Greg Abbott kormányzó csütörtökön rendeletben állította le a gazdasági újranyitást. A kormányzó egyben elrendelte, hogy az állam négy legnagyobb kórházában állítsák le a nem sürgős műtéteket, és szabadítsák fel az ágyakat a koronavírusos betegek számára. – A legkevésbé akarunk visszatérni az elmúlt hónapokhoz, és nem akarjuk teljesen lezárni az üzleti életet, de ez az átmeneti szünet segít majd megállítani államunkban a vírus terjedését – fogalmazott. Csütörtökön Texasban közel hatezer új vírusfertőzöttet regisztráltak, a halálozások száma meghaladta a negyvenet. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az államban mind a fertőzöttek, mind a kórházban ápoltak száma nagyobb, mint a koronavírus-járvány kezdete óta bármikor. Kaliforniában Gavin Newsom kormányzó vészköltségvetést jelentett be, miközben szerdán hétezer fölé emelkedett a Covid–19 fertőzöttjeinek száma, két nap alatt 69 százalékos növekedést regisztráltak. Csütörtökre a kórházakban a járvány kezelésére fenntartott intenzív ágyak kihasználtsága 34 százalékra ugrott az előző napi 29-ről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.