Ukrajna hazánkkal is rendezné a kettős állampolgárság kérdését

Egyedül az agresszornak minősített Oroszországot zárnák ki a lehetőségből – közölte Dmitro Kuleba.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 05. 16:25
SZIJJÁRTÓ Péter; KULEBA, Dmitro
Ungvár, 2020. szeptember 23. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közös sajtótájékoztatójuk után Ungváron, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében 2020. szeptember 23-án. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna liberális kettős állampolgársági politika elfogadását tervezi, de ebből kizárná az általa agresszornak minősített Oroszországot, továbbá korlátozná bizonyos tisztségek betöltését is kettős állampolgárok számára – jelentette ki Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteki kijevi tájékoztatóján.

– Dolgozunk a [parlamenti] képviselőkkel a vonatkozó jogszabályi változtatásokon. Van viszont egy kivétel, ez az agresszor állam, amellyel szó sem lehet semmiféle kettős állampolgárságról. Azt tervezzük, hogy megengedjük a kettős állampolgárságot az európai uniós és más baráti országokkal kapcsolatban – mondta a miniszter. Hozzátette, hogy egy ilyen lépés ukránok millióit fogja egyesíteni szerte a világon, és egyúttal Ukrajna nem fogja zavarni más országok társadalmába való beilleszkedésüket.

– Van viszont még egy elem: ha valakinek több útlevele van, van-e joga parlamenti képviselőnek lenni? Lehet-e miniszter? Ez esetben más a politikai hozzáállás, így számos korlátozás lesz a visszaélések megakadályozására. Az ilyen tisztségekben egy ember csak egy országnak, Ukrajnának az állampolgára lehet – szögezte le a miniszter.

Dmitro Kuleba azután nyilatkozott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tegnap rendeletben életbe léptette azt a határozatot, amelynek értelmében a kormánynak két hónapon belül elemeznie kell az ukrán jogszabályokat a kettős, illetve többes állampolgárságot érintően, és meg kell állapítania: okoz-e jogi kockázatot valamely állami, politikai pozíció betöltése az ország számára az ukránon kívül más állampolgársággal is rendelkező személy esetében. Ezt követően a kormánynak hat hónapon belül törvényjavaslatokat kell a parlament elé terjesztenie mérlegelésre, amelyekben már szerepel, mely politikai tisztségek, állami funkciók, stratégiai intézmények vezetői posztjának betöltése nem megengedett kettős, illetve többes állampolgárok számára, különösen az államtitkokhoz való hozzáférés lehetősége miatt.

A Prjamij hírtelevízió csütörtök esti vitaműsorában egyes elemzők rámutattak arra, nincs kizárva, hogy akár választott helyhatósági képviselői tisztségek is bekerülhetnek ezen tiltott posztok közé, ami érintheti a kárpátaljai magyarokat, akik között vannak kettős állampolgárok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.