Unalmukban támadtak a migránsok

Vádalkut kötött az ügyészséggel az a négy fiatal menedékkérő, akik tavaly decemberben a bajorországi Ambergben ártatlan járókelőkre támadtak, perük pedig kedden kezdődött meg. Az eset — a chemnitzi gyilkosság- és tüntetéssorozat után néhány hónappal — nagy vihart kavart Németországban.

2019. 04. 24. 16:00
Trial for beatings before court in Amberg
Ítélet nyárra várható a perben Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha elég tökös vagy, megversz egy felnőttet! – a Bild napilap beszámolója szerint ezzel a mondattal buzdította menedékkérő társait a 17 éves Musztafa arra, hogy december 29-én a bajorországi Ambergben ámokfutásba kezdjenek. A Bayerischer Rundfunk bajor közszolgálati adó részletes leírása szerint azon a tavalyi estén gyűlt össze a kisváros pályaudvarán tizenhárom menedékkérő, akiket néhány évvel korábban kiskorú menekültekként Ambergben szállásoltak el a német hatóságok. Azért jöttek össze, hogy megünnepeljék az újbóli találkozást. A csoportból azonban kivált négy, 17 és 19 év közötti fiatal, iráni és afgán állampolgárok, akik a rendőrség utólagos megállapítása szerint az unaloműzés, a jókedv, az alkohol, a drogok és a csoportdinamika együttesének hatására néhány óra leforgása alatt járókelőket szidalmaztak és tettleg is bántalmaztak, a kiérkező rendőrökre rátámadtak, összesen 25 bűncselekményt követtek el.

A Bayerischer Rundfunk tizenöt sebesültről írt: van, akiben vérömleny keletkezett, másokat agyrázkódással, zúzódásokkal kezeltek, de van, aki azóta is alvászavarokkal küzd.

A négy fiatalember ügyében tegnap kezdődött meg a bírósági tárgyalás. Sajtóértesülések szerint vádalkut kötöttek, amelynek értelmében mindannyian bűnösnek vallják magukat, továbbá bocsánatot kérnek tetteikért. A négy elkövető közül hármat felfüggesztett börtönbüntetésre ítélnek, a csoport vezetőjére viszont legalább két év elzárás vár. A nyomozó hatóságok száz tanú meghallgatása és a rendelkezésre álló köztéri kamerafelvételek alapján rekonstruálták az eseményeket. – Az efféle bűncselekmény nem szokatlan, a tapasztalat szerint nem az elkövetők etnikai vagy kulturális hátterétől függ, hanem abból fakad, hogy alkohol befolyása alatt álló fia­tal férfiak között csoportdinamika alakul ki – érvelt Oliver Wagner államügyész.

Ítélet nyárra várható a perben
Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth-Tuttas

Nem volt ennyire megértő Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, aki az ambergi eset után újabb menekültügyi szigorításokat sürgetett, mértéktelen erőszakos túlkapásnak nevezve a támadásokat, amelyeket „nem tűrhetünk el”. „Ha menedékkérők erőszakos bűncselekményeket követnek el, akkor el kell hagyniuk az országunkat” – vonta le a történtek tanulságát Seehofer. Felháborodásának adott hangot a Német Rendőrszakszervezet elnöke, Rainer Wendt is. „Megmondom én, mi volt az indítékuk: a nemzetünk és népünk iránt érzett mély megvetés” – nyilatkozta még januárban.

Az ambergi randalírozás néhány hónappal egy másik, menedékkérők által elkövetett súlyos bűncselekmény után történt. A szászországi Chemnitzben augusztus 26-án egy szíriai és egy iraki férfi gyilkolta meg a német Daniel Hilliget; az eset után hetekig tartó tüntetések robbantak ki a városban. Nagy port kavart az a felvétel, amelyen az látható, hogy németek üldözőbe vesznek két arab férfit. Ezt számos német politikus, köztük Angela Merkel kancellár is hajtóvadászatnak nevezte. A chemnitzi események súlyos konfliktust okoztak a szövetségi kormányon belül, elsősorban a két konzervatív testvérpárt, a CDU és a CSU között. Seehofer a múlt héten jelentette be, hogy a német kormány újabb menekültügyi szigorításokról döntött. Eszerint a jogerősen távozásra kötelezett embereknek el kell hagyniuk Németországot, és ha önként nem tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek, az államnak kell kézbe vennie az ügyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.