Uniós bíróság: A légitársaság felelős a repülőn a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért

A légitársaság felelős a légi járaton a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért, függetlenül attól, hogy a balesetet a repüléshez szorosan kapcsolódó váratlan esemény okozza-e – közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Forrás: MTI2019. 12. 19. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ügy előzménye, hogy egy utas kártérítést követel a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól azon égési sérülések miatt, amelyeket akkor szenvedett el, amikor az apjának repülés közben felszolgált kávé kiömlött.

A légitársaság véleménye szerint nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávés pohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel. Az ügyben eljáró osztrák bíróság a „baleset” egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól.

Ítéletében az Európai Bíróság mindenekelőtt azt mondta: a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e – közölte az uniós bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.