Uniós biztos: Az európai együttműködés próbája a vírus

Nemrég Rómában tartott rendkívüli sajtótájékoztatót az olaszországi helyzetről Sztella Kiriakídisz, az unió egészségügyért felelős biztosa, Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter, Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatóságának vezetője, illetve Andrea Ammon, az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) igazgatója.

2020. 02. 26. 13:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyért felelős biztos kijelentette: arra kérnek minden uniós tagállamot, hogy a megelőző intézkedéseikről, illetve az ezekre vonatkozó terveikről mielőbb értesítsék az Európai Bizottságot. – Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy még mindig a megelőzési fázisban vagyunk – hangoztatta Kiriakídisz, aki szerint jelenleg a legfontosabb, hogy a tagállamok időben, minden kulcsfontosságú információt megosszanak egymással. – Az európai együttműködés próbája a vírus – mondta, majd üdvözölte, hogy a Tanács horvát elnökségének friss tervei alapján a huszonhetek egészségügyi miniszterei rendszeresen egyeztetni fognak egymással.

Kijelentette azt is: jelenleg aránytalan és kevésbé hatékony lépés lenne, ha lezárnák a tagországok határait. – A bizottság készen áll, hogy koordinálja az intézkedéseket – fogalmazott Sztella Kiriakídisz. A biztos megismételte a korábbi bejelentését, miszerint Brüsszel tudományosan megalapozott lépéseket fog javasolni az EU-országoknak. Mint mondta, még sok mindent nem tudni a vírusról, de az információszerzés érdekében a WHO és az ECDC olaszországi szakértői missziója folyamatosan a terepen dolgozik.

Minden, amit Olaszországban tapasztalunk, segítségül szolgálhat más országoknak is – ezt már Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet európai regionális főigazgatója tette hozzá. „Nincs ok a pánikra!” – hangsúlyozta. Jelenleg a világ 33 országában több mint nyolcvanezer koronavírusos esetről tudni, ezeknek mindössze három százalékát regisztrálták Kínán kívül. – Öt betegből négy pedig enyhe tüneteket produkál, és idővel meg is gyógyul – fogalmazott Kluge, arra intve az európai polgárokat, hogy a jelenlegi helyzetben mindenekelőtt a józan eszükre hallgassanak. Azt sorolta: a rendszeres kézmosás, a tüsszentés és köhögés megfelelő módja, illetve a már emlegetett józan ész most kulcsfontosságú. A sajtó munkatársait is arra kérte, hogy megalapozottan és a pánikkeltést kerülve tudósítsanak a vírusról.

Andrea Ammon pedig arról beszélt: nem tudják pontosan, hogy miért Olaszországban alakult ki egy európai járványgóc. – Hogy őszinte legyek, bárhol megtörténhetett volna – szögezte le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.