Ursula von der Leyen szerint nem elég reprezentatív az EB

Kisebbségeket látna viszont az Európai Bizottság soraiban Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke az uniós parlament rasszizmusvitáján felszólalva szorgalmazta, hogy az EU-s intézmények összetétele a jelenleginél reprezentatívabb legyen. Az EP a járvány európai kitörése óta először tart háromnapos ülést Brüsszelben.

2020. 06. 17. 16:49
null
EP-103274A_Plenary_Emilie_2 Fotó: Emilie GOMEZ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyperces néma csenddel emlékezett meg az Európai Parlament George Floydról, arról az amerikai férfiról, akinek meggyilkolása nyomán erőszakos tüntetéshullámok törtek ki az Egyesült Államokban, valamint Európában is tömeges antirasszista megmozdulások voltak. Jelzésértékű, hogy az egyenlőségről szóló, ma délutáni EP-vitán maga Ursula von der Leyen elnök képviselte az Európai Bizottságot. A német politikus felszólalásában elítélte a faji alapú megkülönböztetés minden formáját, mint azt mondta, az Európai Unióban nincs helye a rasszizmusnak. Von der Leyen ennél messzebbre is ment, és kijelentette: bizony az Európai Bizottság testülete sem elég reprezentatív. – Jövő héten átfogó vitát tartunk a rasszizmusról – jelentette be, arról is szólva, hogy a bizottság személyzetének soraiban sincsenek elegen a kisebbségek.

– Én magam nem tudhatom, milyen feketének lenni – a bizottsági elnök így kezdte a parlament előtti felszólalását, azt szorgalmazva, hogy egymás meghallgatásánál bizony többet kell lenni a faji kérdésben. Kijelentette azt is, hogy bár az uniós jog és az intézmények gyakorlata tiltja az idegengyűlöletet és a rasszista megnyilvánulásokat, ennél is mélyebbre kell ásni a probléma megoldásához. – Meg kell kongatnunk a vészharangot! – biztatta a képviselőket.

Az uniós parlament először tart háromnapos, tehát nem rövidített ülést azóta, hogy súlyos járványhelyzetbe került Európa. A képviselők többsége viszont még így is otthonról végzi a munkáját, az ülésterem sorai a szerdai nyitónapon is foghíjasak voltak. A rasszizmusvitán szintén nagy visszhangot kapott, hogy a Zöldek egyik képviselője, a szenegáli származású, de német állampolgársággal bíró Pierrette Herzberger-Fofana elmesélte, hogy Brüsszelben nemrég maga is rendőri túlkapás áldozata lett: a belga egyenruhások kicsavarták a kezéből a telefont, miután a képviselőnő levideózta egy – szerinte feltehetőleg szintén rasszista indíttatású – akciójukat. Ezek után azt sem hitték el neki, hogy az Európai Parlament tagja. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke megígérte a zöldpárti képviselőnőnek, hogy a testület fellép majd az érdekében, és az ügy kivizsgálását fogja kérni a belga hatóságoktól.

Lapunk is megírta, hogy az EU szívében, Brüsszelben is hatalmas tömeget mozgatott meg a Black Lives Matter mozgalom. Akárcsak Európa más városaiban, itt is keményen fel kellett lépnie a rendőrségnek, ugyanis a tüntetők egy része fosztogatni kezdett a Louise sugárúton, illetve több, ott található luxusüzlet kirakatát is megrongálták. A rendőrség szerint csak a június eleji demonstrációt követően több mint kétszáz személyt állítottak elő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.