Utazhatna a demokrata képviselőnő Izraelbe

Magyar Nemzet
2019. 08. 18. 8:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Humanitárius kiskaput talált Rashida Tlaib amerikai kongresszusi képviselőnő, így az előzetes tiltás ellenére mégis beutazhat Izraelbe. Tlaib a washingtoni kongresszus megosztó demokrata négyes fogatának egyik tagja. A palesztin származású, muszlim képviselőnő és három társa feminista, progresszív baloldali nézeteikkel vált ismertté az amerikai belpolitikában. A republikánus amerikai elnök, Donald Trump elleni kirohanásaik mellett Tlaib és szomáliai származású képviselőtársa, Ilhan Omar Izraellel is konfliktusba került.

A két amerikai képviselőnő az Izrael-ellenes bojkott, tőkekivonás, szank­ciók (BDS) elnevezésű mozgalom tagjai, a szervezet a zsidó állam létjogosultságát, létét kérdőjelezi meg. A két képviselő ráadásul csak a Palesztin Hatóság területeire és Kelet-Jeruzsálembe látogatott volna el, s nem kívántak találkozni az izraeli oldal képviselőivel.

A tervezett látogatás látványosan egyoldalú, kampányszerű előkészületeire hivatkozva az amerikai republikánus oldal a két képviselőnő vízumkérelmének elutasítását sürgette.

Korábban több jobboldali amerikai sajtóorgánumban is hivatkoztak arra a 2017-ben hatályba lépett izraeli jogszabályra, ami biztosítja annak a lehetőségét, hogy a nyíltan Izrael-ellenes, bojkottot támogató emberek vízumkérelmét a hatóságok elutasíthatják. Trump csütörtökön a Twitteren közölte, Izrael nagy gyengeséget mutatna, ha engedélyezné a képviselőnők látogatását. Hamarosan az izraeli külügy bejelentette, a két amerikai képviselőnő nem kap beutazási vízumot.

Tlaib azonban pénteken humanitárius kérelmet nyújtott be az ország meglátogatására, ezzel sikerült fordulatot elérnie a helyzetben. A palesztin származású politikusnő Arje Deri belügyminiszternek küldött levelében arra hivatkozott, hogy családja a palesztin területen él, és ez lehet az utolsó esélye arra, hogy idős nagyanyjával találkozzon. A politikusnő kérelmét elfogadta az izraeli kormány, ő viszont jelezte, nem hajlandó a neki felajánlott körülmények között utazni, így ­várhatóan mégsem látogat Izraelbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.