Vádak és ellenvádak

300 oldalas jelentésben marasztalják el a demokraták Trumpot, azt állítva: megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy külföldi beavatkozással akart előnyt szerezni a 220-as elnökválasztásra.

2019. 12. 05. 11:15
U.S. Vice President Biden and his son Hunter attend an NCAA basketball game between Georgetown University and Duke University in Washington
Joe Biden demokrata párti politikus és fia, Hunter. Ukrajnai érdekeltségek indították el a lavinát Fotó: Jonathan Ernst Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszáz oldalas jelentésben marasztalják el az amerikai képviselőházi demokraták Donald Trumpot, azt állítva: megdönthetetlen bizonyítékok támasztják alá, hogy az elnök külföldi beavatkozással akart előnyt szerezni a 2020-as elnökválasztásra. – Egyértelmű a bizonyíték arra, Trump elnök a hivatali hatalmát arra használta fel, hogy nyomást gyakoroljon Ukrajnára – mondta Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti elnöke. Mint ismert, a demokraták részéről tervezett közjogi felelősségi eljárás (impeachment) előkészítésének fókuszában Trump az ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel folytatott júliusi telefonbeszélgetésének részletei állnak, és különösen az, zsarolta-e Trump Kijevet azért, hogy az ukránok vizsgálják meg politikai ellenfele, Joe Biden fiának az ottani érdekeltségeit.

A jelentés – amelyet a Fehér Ház elfogultnak és csalásnak nevezett, azt állítva, az semmire sem talált bizonyítékot – több mint 90 oldalon azt részletezi, hogy Trump magát az impeachment vizsgálatot is akadályozta. A demokraták szerint Trump egyenesen úgy véli, semmi sem korlátozza a hatalmát. „Ellenjelentésükben” a Trumpot támogató republikánusok viszont azt kifogásolják: a demokraták vizsgálatai olyan, „nem választott bürokraták” véleményei alapján indultak meg, akiket zavarba ejtett az elnök szokatlan külpolitikája. A hírszerzési bizottság az elmúlt hetekben számos jelenlegi vagy korábbi külügyi illetékest hallgatott meg. Mint azonban a republikánusok állítják, az Ukrajnának nyújtott több száz millió dolláros amerikai katonai segélyt a Fehér Ház nem azért tartotta vissza, hogy az elnöknek zsarolási befolyása legyen Zelenszkij felett, hanem mert teljes óvatossággal akart eljárni.

Joe Biden demokrata párti politikus és fia, Hunter. Ukrajnai érdekeltségek indították el a lavinát
Fotó: Reuters

Tegnap az impeachment előkészítésének folyamata átkerült a hírszerzési bizottságtól az igazságügyihez, amely jogászprofesszorok meghallgatását kezdte meg az alkotmány értelmezéséhez. Az alkotmány értelmében az elnök akkor mozdítható el, ha hazaárulást, vesztegetést vagy más, súlyosabb bűncselekményt követett el. Eddig kétszer indítottak impeachmentet amerikai elnök ellen – legutóbb 1998-ban, Bill Clintonnal szemben –, de ezek eredménytelenek voltak. Igaz, a Watergate-botrányba belebukott Richard Nixon a biztos elmarasztalás elől 1974-ben a lemondásba menekült. Megfigyelők szerint a képviselőház plénuma még karácsony előtt szavazhat a Trumppal szembeni impeachment megindításáról, de jelen állás szerint a szenátusban – amelyet a republikánusok tartanak kézben – nem körvonalazódik az elmozdításához szükséges többség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.