Vádat emeltek a volt szudáni elnök ellen

Szudánban csütörtökön korrupció miatt vádat emeltek az áprilisban tüntetések nyomán megbuktatott államfő, Omar el-Besir ellen – jelentette az ország hírügynöksége.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 20:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vád szerint Besir illegális módon tett szert vagyonára, nagy összegű (113 millió dollár) külföldi valuta birtokában volt. Amiatt is vádat emeltek ellene, hogy rendkívüli állapotot vezetett be. Az ügyészség illetékese részleteket nem közölt.

A volt elnököt májusban egyszer már megvádolták azzal, hogy tüntetők meggyilkolására bujtogatott. Vizsgálat folyik ellene ugyanakkor pénzmosás és terrorizmus támogatásának gyanújával is.

A Nemzetközi Büntetőbíróság népirtás, emberiesség elleni bűntettek és háborús bűnök miatt körözi Besirt, aki 1989-ben katonai puccsal került hatalomra, és idén április 11-én mozdította el, és tartóztatta le a hadsereg. Leváltása nem csillapította le az ellenzék demokráciát követelő mozgalmát.

A tüntetők azt követelik, hogy távozzon az afrikai országot jelenleg irányító átmeneti katonai tanács (TMC), és adja át helyét egy civil vezetésű kormánynak. A biztonsági erők június 3-án erőszakkal oszlatták fel a kartúmi védelmi minisztérium előtt két hónapja ülősztrájkot folytató, többezres tömeget. A halálos áldozatok számát többtucatnyira becsülik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.