Választások utáni szavazatokkal csalhattak a demokraták

Kiszelly Zoltán szerint a szavazatok újraszámolása változtathat egy-egy állam eddigi eredményén.

2020. 11. 07. 6:40
People count postal ballots following the 2020 U.S. presidential election, in Downey, near Los Angeles
People count postal ballots following the 2020 U.S. presidential election, in Downey, near Los Angeles, California, U.S., November 5, 2020. REUTERS/Lucy Nicholson - RC26XJ9SY4JS Fotó: Lucy Nicholson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A november 3-i amerikai elnökválasztások meglepő fordulatot vettek a héten: az addig feldolgozott szavazatok alapján szerdán még Donald Trump elnök állt győzelemre demokrata riválisával, Joe Bidennel szemben, viszont a levélszavazatok beérkezésével megváltozott, megfordult a verseny állása. A jelenség lehetséges okairól és a voksok feldolgozási mechanizmusáról Kiszelly Zoltán politológust kérdeztük.

A szakértő elmondta, hogy az eddig megjelent statisztikai adatok szerint a republikánus és demokrata párti szavazók megoszlása aránytalan, és jóval több szavazatot dolgoztak fel, mint ahányan szavaztak. Kiszelly úgy véli, hogy a problémák leginkább a demokrata vezetésű északi államokat – például Wisconsint és Pennsylvaniát –, ezeken belül pedig különösen a nagyvárosokat érintik.

– Az Egyesült Államokban általában a levélszavazatok 2:1 arányban a demokraták felé billennek, a személyes szavazatok pedig 2:1 arányban a republikánusok felé – magyarázta a kutató.

Elmondta, hogy a magyar szokással ellentétben az Egyesült Államokban először a választási napi, azaz a többségében republikánus párti szavazatokat számolják össze, majd a postai úton leadott voksokat dolgozzák fel, melyekben nagyobb arányban jelennek meg a demokrata pártiak.

Csalhattak a demokraták

– A demokrata vezetésű államokban a választások után is fogadtak levélszavazatokat, akár három nappal későbbieket is – jelentette ki a politológus, rámutatva az egyik okra, miszerint a demokraták által vezetett államokban miért lett hirtelen magas a Bidenre szavazók száma.

A kutató Detroit példáján keresztül mutatta be a problémát, ugyanis az ottani levélszavazatoknál nem érvényesül a 2:1 arány, hanem a legtöbb szavazócédula a demokratákat támogatja.

Az amerikai szavazók többsége előzetesen regisztráltatja magát, ez alapján lehet tudni, hogy körülbelül hányan fognak részt venni az elnökválasztásban és közülük milyen arányban vannak a republikánus, illetve demokrata pártiak. Kiszelly lapunknak elmondta, hogy eddig mintegy kétmillió úgynevezett „szellemszavazót” találtak, azaz ennyivel több szavazat érkezett be, mint ahányan az adott területen élnek.

Mi várható az elnökválasztás végéhez közeledve?

A politológus szerint kétféle kimenetele lehet a szavazócédulák körüli botrányoknak. Vagy megismétlődik a 2000-es floridai eset, amikor a republikánusok által szorgalmazott újraszámlálás hozott eredményt, vagy mint négy évvel ezelőtt Ausztriában, új választásokat írnak ki. Kiszelly úgy véli, hogy a szavazatok újraszámolása változtathat egy-egy állam eddigi eredményén, de új választás meghirdetését nem tartja valószínűnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.