Választásokra készülhet Vucsics

Pénteken és szombaton ismét utcára vonultak a nagyvárosokban az Alekszandar Vucsics kormányzatával elégedetlen polgárok. Belgrádban már ez volt a tizedik megmozdulás. A tüntetők követelései közé tartozik, hogy a köztévé a híradójában szenteljen legalább öt percet a tiltakozó megmozdulásoknak, de követelik a belügyminiszter, a köztévé vezérigazgatójának és a hírműsorok felelős szerkesztőjének a lemondását is.

Tóth Péter (Vajdaság)
2019. 02. 11. 11:41
Protest against Serbian President Aleksandar Vucic in Belgrade
Kormányellenes tüntető Belgrádban. Elemzők latolgatják, mi sülhet ki a megmozdulásokból Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizedik hete tartottak újra tömegtüntetést szombaton Belgrádban Alekszandar Vucsics szerb elnök (képünkön) lemondását követelve. A szervezők szerint a nagyképű, gátlástalan hatalom az erőszakosságával, az intézmények és a jogi, illetve a demokratikus rend lerombolásával, az eredménytelen és korrupt városvezetéssel, a médiában uralkodó cenzúrával és manipulációval, a dolgozók jogainak megnyirbálásával, Szerbiát az olcsó munkaerő országává tételével szembeni elégedetlenségünket kívánták kifejezni. Több ezren tettek tiltakozó sétát Belgrád utcáin. A tömeg az állami televízió épülete elé vonult.

Több más vidéki városban már péntek este is voltak tiltakozó megmozdulások. Érdekes fejleménynek tekinthető, hogy legutóbb már Gracsanicában, a koszovói szerb enklávéban és Szabadkán is tartottak tüntetést. A vajdasági városban becslések szerint mintegy 1500-an vonultak fel.

Elemzők azt fejtegetik, hogy a több mint két hónapja zajló tüntetéshullám vajon valaminek az előszele lehet, vagy az ország csupán már ebben sem akar különbözni a többi európai országtól. Mert tüntetések mindenhol vannak. Szerbiában alacsony az életszínvonal, a megoldhatatlannak tűnő koszovói kérdés mellett sok probléma mételyezi a közhangulatot. A még most is tapasztalható elégedetlenségi hullám úgy indult, hogy amikor megvertek egy baloldali politikust, és a polgárok emiatt tiltakozásul utcára vonultak, a szerb elnök azt mondta, nem érdekli, ha ötmillióan is lesznek, nem fog lemondani, csakis legális választásokon hajlandó megméretni magát. Vucsicsot ugyanis megvádolták, hogy neki vagy pártjának esetleg köze lehet az ellenzéki politikusok megfélemlítéséhez.

Fotó: REUTERS/Marko Djurica

A Szerb Haladó Párt hetedik éve van hatalmon. Vucsics, a korábbi kormányfő, a jelenleg köztársasági elnök pedig a legnépszerűbb politikus. A felmérések szerint pártjánál is jóval nagyobb, 50 százalék feletti a támogatottsága most is. A korábban uralkodó Demokrata Pártnak 2008 előtt sikerült jó gazdasági eredményeket elérni, majd a válság recesszióba taszította Szerbiát is. A Szerb Radikális Pártból kiváltak által alapított és a jobbközépre orientálódott Szerb Haladó Párt köztársasági és tartományi szinten, de a legtöbb önkormányzatban is abszolút többséget élvez

Politikai elemzők szerint a nemzetközi nagytőke és az Egyesült Államok támogatását is élvezik. Ezt sokan abból vezették le, hogy William Montgomery, az USA korábbi nagykövete a hatalmi párt tanácsadójává „avanzsált”. A helyzet összetettségét mutatja, hogy egyes lapok viszont arról cikkeznek, a tüntetések mögött is Amerika állhat.

Alekszandar Vucsics 2012-től miniszterelnök-helyettesként, 2014-től miniszterelnökként, 2017 óta köztársasági elnökként próbálja egyengetni országa ügyeit. A nevéhez fűződik, hogy Szerbia és Magyarország viszonya rengeteget javult, sokak szerint soha nem volt ilyen jó a történelem során. Miközben arra törekszik, hogy felgyorsítsa országa EU-csatlakozási folyamatát, szűk politikai térben lavírozva próbálja a jó viszonyt megtartani Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A koszovói helyzet békés rendezésével is többször megpróbálkozott, de ez utóbbi kísérlete saját beismerése szerint is holtpontra jutott.

Kormányellenes tüntető Belgrádban. Elemzők latolgatják, mi sülhet ki a megmozdulásokból
Fotó: MTI/EPA/Srdjan Suki

Nagy valószínűséggel még a tavasz folyamán előre hozott választások lesznek Szerbiában, de erről még nem született döntés. Vucsics viszont egyfajta előkampányként, illetve a tiltakozások ellenkampányaként országjáró körútra indult: a gazdasági eredményekkel, az épülő és a tervezett beruházásokkal kampányol. Szerbiában 2017-ben 1,9, 2018-ban 4,4 százalékkal nőtt a gazdaság. Az emberek többsége viszont ennek eredményeit az életszínvonalán keresztül nemigen érzi.

A belgrádi bölcsészkar szociológusai az utóbbi években drasztikusan elmélyült egyenlőtlenségeket tartják az elégedetlenség legfőbb izzítójának. Ezért nem nehéz elégedetlen embereket találni, akik spontán kivonulnak tiltakozni, anélkül, hogy lenne világos politikai álláspontjuk, illetve hogy valamelyik ellenzéki pártot támogatnák.

A baloldaliak mellett a tüntetők között ott vannak a szélsőjobboldali pártok képviselői is. Állítólag ők vonultak fel akasztófával. Az előző héten ugyanis nagy felháborodást keltett, hogy fiatalok akasztófával vonultak a tiltakozó tömegben. A rendőrség gyorsan azonosította ezt a két fiatalt. A szombati felvonuláson ismét megjelent egy akasztófa, pontosabban annak egy stilizált makettje, ezúttal azonban a kötél helyén hóvirág „fityegett”, amivel valószínűleg a hatalom múlt heti heves reakcióját szerették volna karikírozni.

De sokak szerint a hatalom képviselői is próbálkoznak azzal, hogy provokátorokkal járassák le a megmozdulásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.