Vallónia az európai szabad LMBTQ-zónák közé sorolja magát

Leállították Belgium egyik atomerőművét hidrogénszivárgás miatt · Emmanuel Macron nem akar újabb lezárásokat, csak mert néhányan nem akarják beoltatni magukat · Belgium nemzetközi segítséget kért az esőzések által katasztrófasújtott területei miatt · Vallónia bejelentette, hogy területét mától az európai szabad LMBTQ-zónák közé sorolja.

Forrás: MEDIAWORKS2021. 07. 16. 12:24
null
Forrás: YouTube/Képernyőfotó
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállították Belgium egyik atomerőművét hidrogénszivárgás miatt

A belgiumi szellemváros, Doel település határában álló atomerőmű 2-es reaktorát le kellett állítani, mert az üzemeltetők hidrogénszivárgásra utaló jeleket észleltek a generátorban: a 2-es reaktor hidrogénfelhasználása hirtelen és szokatlanul megnőtt, jelentette be a nukleáris biztonságot felügyelő belga ügynökség, az AFCN. Az üzemeltető és az AFCN a közleményben jelezte, hogy aggodalomra azonban nincs ok, az atomerőmű „stabil” és megfelelő felügyelet alatt áll, ugyanakkor a lehetséges szivárgás okát még nem sikerült kideríteni.

Eközben a Belgiumot is érintő hatalmas áradások miatt a nukleáris biztonságot felügyelő hatóság már figyelmeztette a Tihange-i atomerőmű üzemeltetőit is, hogy az áradások miatt készüljenek fel egy esetleges vészhelyzeti leállításra. A belgiumi atomerőművek az ország elektromos energiafogyasztásának a felét tudják biztosítani.

Forrás: RT

Emmanuel Macron nem akar újabb lezárásokat, csak mert néhányan nem akarják beoltatni magukat

Emmanuel Macron, francia köztársasági elnök felszólította a vakcinaútlevél franciaországi használatának kiterjesztése ellen tiltakozó csoportokat, hogy ne használják fel az újabb egészségügyi intézkedést politikai és társadalmi zavarkeltésre, mert ezzel komoly veszélybe sodorhatják Franciaországot és a franciákat. „Csak azért zárassam be ismét az éttermeket és a bárokat egész Franciaországban, mert van néhány ember, aki nem hajlandó beoltatni magát, az éttermeket viszont látogatni akarja? A vakcinaútlevél kiterjesztését relatív megközelítéssel kell értelmezni: vagy ez, vagy a vendéglátóhelyek kollektív bezárása” – magyarázta a francia köztársasági elnök.

A francia kormány azért döntött a vakcinaútlevél használatának kiterjesztése mellett, mert Franciaországban ismét folyamatosan nő a napi új megbetegedések száma, amelyek most már a sokkal fertőzőbb delta variánshoz köthetők.

Forrás: Sputnik, SputnikNews, SputnikNews

Belgium nemzetközi segítséget kért az esőzések által katasztrófasújtott területei miatt

Özönvízszerű esőzések, a településeket derékig elborító áradások, elmosott, beszakadt autóutak, összedőlt házak és hajléktalanná vált belgák ezrei miatt nemzetközi segítséget kért Belgium. Több országrészében katasztrófasújtott övezet alakult ki, ketten meghaltak és többen eltűntek az elmúlt napok heves esőzései által kiváltott áradásokban.

Ezért a belga belügyminiszter, Annelies Verlinden csütörtök reggel segítséget kért az Európai Unió vészhelyzeti, lakosságvédelmi programjától (EU Civil Protection Mechanism): a katasztrófa sújtotta területeken elhárításra, a még áradások előtt álló régiókban pedig a megelőzésre tárgyi segítséget és munkáskezeket. Verlinden folyamatos kapcsolatban áll a Belgiummal szomszédos országok katasztrófavédelmi szerveivel is, amelyektől az ország szintén sürgős támogatást vár.

Forrás: BrusselsTimes

Vallónia bejelentette, hogy területét mától az európai szabad LMBTQ-zónák közé sorolja

Belgium vallon régiójának miniszterelnöke, Elio Di Rupo és az esélyegyenlőségért felelős regionális miniszter, Christie Morreale csütörtökön jelentett be, hogy Belgium francia anyanyelvű területe, Vallónia csatlakozik azokhoz az európai régiókhoz és városokhoz, amelyek szintén kihirdették már területükön a „szabad LMBTQ-zónát”.

A döntés mögött meghúzódó motivációk ismertetésekor azonban – meglepő módon – az derült ki, hogy a régiónak és vezetésének elsődleges indoka nem saját jó szándéka volt, hanem a szembehelyezkedés Magyarországgal és Lengyelországgal, és egyben a két ország elítélése „az Európai Unió értékeinek a megsértéséért”.

„Vallónia – ellentétben Magyarországgal és Lengyelországgal – szeretné megerősíteni elköteleződését az emberi alapjogok tiszteletben tartása és az esélyegyenlőség érdekében vívott közös erőfeszítések mellett. Ezért a régió a mai naptól deklaráltan az európai szabad LMBTQ-zónák közé sorolja magát. Területünkön senkinek nem kell félelemben élnie, bármi legyen is szexuális orientációja vagy nemi identitása” – írta közleményében a két belga politikus.

A franciaországi Bretagne régió egyik csodaszép városkája, Vannes, amely a „Franciaország kulturális és történelmi városa” címet is viseli, múlt héten jelentette be, hogy a város felruházza magát a szabad LMBTQ-zóna címmel is. A bretagne-i régióban ezzel Vannes a második LMBTQ-zónává vált a szintén ékszerdobozka-szépségű város, Quimper után.

Forrás: DHNET

(Borítókép: Vallóniai látkép. Fotó: YouTube/Képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.