Válság a mexikói határon

Noha Donald Trump amerikai elnök az illegális migráció megállítását tűzte ki célul, egyre válságosabb a helyzet a mexikói határon. Rendőri túlkapásokról, áldatlan állapotokkal terhelt befogadóközpontokról, áldozatokról érkeznek hírek. Tegnap egy édesapa és kislánya holttestének fotója járta be a médiát, felhíva a figyelmet az illegális migráció súlyos problémái­ra. Az amerikai képviselőház 4,5 milliárd dolláros segélycsomagot fogadott el a bevándorlási válság enyhítésére. 

Zetelaki Réka
2019. 06. 27. 6:50
A member of Mexico's National Guard escorts a woman and her daughter from Nicaragua after detaining them while they were trying to cross illegally the border between the U.S. and Mexico, in Ciudad Juarez
Áldatlan állapotok – a kormányzat a körülmények javításán dolgozik Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas felháborodást keltettek a héten az Egyesült Államokban azok a beszámolók, amelyek a déli határon lévő befogadóközpontokban készültek. A Clint texasi határtelepülés táborában újságírók és emberjogi ügyvédek rengeteg gyermeket, köztük öt hónapos csecsemőket találtak megfelelő ellátás, élelem, tiszta ruha és pelenka nélkül.

– Szinte olyan, mint egy koncentrációs tábor. Úgy bánnak velük, mint az állatokkal. Szükség van az alapvető higiéniára – idézte az egyik helyi lakost, Juan Martinezt a The Guardian brit lap riportja.

A határrendészet többször jelezte már, hogy a befogadóközpontok túlzsúfoltak, nincs elegendő hely az érkezők elszállásolására. A sajtóhírek szerint több mint 144 ezer embert vettek őrizetbe a határon májusban; ez 13 éve a legmagasabb havi adat. A befogadókapacitás azonban láthatóan kívánnivalót hagy maga után: az amerikai vámügy és a határvédelem, illetve az egészségügyi minisztérium egymásra mutogat, miközben Donald Trump elnök emberi tragédiákhoz vezető intézkedéseket jelent be a Twitter mikroblogon.

Az utolsó csepp a pohárban az lehetett, amikor hétfőn egy mexikói fotós megrázó felvételt készített a Rio Grande határfolyó partján. Egy édesapa és 23 hónapos kislányának holttestére bukkant, akik egy közös pólót viselve, arccal lefelé feküdtek a sekély partszakaszon. A kép felhívta a figyelmet a tragikus helyzetre, Észak- és Dél-Amerikában is cselekvésre sürgetve a kormányokat.

Áldatlan állapotok – a kormányzat a körülmények javításán dolgozik
Fotó: REUTERS/Jose Luis Gonzalez

Most az amerikai képviselőház 230:195 arányban, 4,5 milliárd dolláros segélycsomagot szavazott meg a migránsválság enyhítésére. Az összeg az amerikai–mexikói határon kialakult helyzet javítását célozza a többi között az illegális bevándorlókat fogadó gyűjtőközpontok túlzsúfoltságának enyhítésével, a higiéniai és orvosi ellátás javításával, valamint a kiskorúak jobb ellátásával.

– Törvényhozásunk döntése szavazat a migránsgyermekekkel kegyetlenül bánó kormányzati politikával szemben. Ez a törvény nem finanszírozza a kormány kudarcot vallott tömeges fogvatartási politikáját – idézte Nancy Pelosi demokrata párti házelnököt a Magyar Távirati Iroda.

A segélycsomagot egyébként Trump kérte a határon lévő befogadóközpontok helyzetének javítására. Ennek ellenére most a Trump-adminisztráció vétót ígért, jelezve, hogy az elfogadott javaslat ellehetetleníti a kormányzat határvédelmi erőfeszítéseit. Várhatóan a republikánus többségű szenátus sem támogatja ebben az ügyben a demokrata irányítás alatt lévő képviselőházat. Az elnök egyébként leváltotta a vámügyi és határvédelmi irodájának vezetőjét, John Sanderst, akit folyamatos támadások értek a bevándorló gyermekek helyzete miatt.

Az Egyesült Államok bevándorlási vitája Mexikóra is hatással van. Miután Trump vámok kivetését helyezte kilátásba a mexikói termékekre, amennyiben a déli szomszéd nem fékezi meg a migrációt, a két vezetés június 7-én megállapodást kötött ez ügyben. Mára 21 500 katona segíti a mexikói bevándorlási hivatal munkáját a közös határon. Az egyébként befogadáspárti Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök a napokban magyarázkodni kényszerült, mivel a hírek szerint a mexikói határvédelmi szervek erőszakhoz folyamodtak a határátlépési kísérletek megakadályozására.

Közben terrorgyanú is felmerült: az Iszlám Állam (ISIS) dzsihadista szervezet emberei a feltételezések szerint jelen vannak már a régió­ban. Az amerikai bevándorlási hivatal arra figyelmeztetett, más migránsok között elvegyülve az ISIS két harcosa is úton van Közép-Amerikában, és végső úti céljuk Mexikón keresztül az Egyesült Államok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.