Válságban a spanyol kormány

A francia rendőrök félnek részt venni a párizsi Pride felvonuláson; Fizetős stranddá váltak Szardínia legszebb tengerpartjai. Mégsem alkalmazhatja Belgium a koronavírus-fertőzést kiszimatoló kutyákat; a spanyol kormány “kritikus időszakot él meg”.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 06. 04. 13:06
SÁNCHEZ, Pedro
Brüsszel, 2021. május 25. Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfõinek második napi tanácskozására érkezik Brüsszelben 2021. május 25-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Félnek részt venni a párizsi Pride-felvonuláson a francia rendőrök

A Párizs környékén élő homoszexuális és leszbikus francia rendőrök nem akarnak részt venni a párizsi Pride-felvonuláson. Az LMBTQ-közösséghez tartozó rendőrök ugyanis attól tartanak, hogy a felvonulás során különösen sok és erőszakos támadás érné őket, ismerve a francia rendőrséggel szembeni indulatokat.

Az érintett francia rendőröket képviselve az LMBT rendőrszakszervezet azt is megemlítette, hogy az LMBTQ-rendőrök elleni erőszakos támadások nemcsak az érintett rendőrök testi épségét fenyegetné, hanem az eseményt biztosító kollégák számára is veszélyes bevetést jelentene. A kétszeres biztonságügyi kockázat miatt a francia rendőrség LMBT-tagjai jobbnak látták, ha idén távol tartják magukat a rendezvénytől.

Forrás: valeursactuelles.com

Fizetős stranddá váltak Szardínia legszebb tengerpartjai

A kristálytiszta vízéről ismert sziget az egyik legkedveltebb nyaralási célpont belföldieknek és külföldieknek egyaránt. Szardínia az elsők között kapta meg a fehér besorolást, így a járványügyi szabályokat feloldották. A környezet védelmében több település közigazgatása úgy döntött, hogy csak meghatározott számú ember belépését engedélyezi a legvarázslatosabb lidókra, valamint belépőjegyek váltásához köti a tengerpartok használatát. A fenti rendelet bevezetésével a túlzsúfoltság elkerülését és a partszakasz kímélését szeretnék elérni. A jegyárak tengerpartonként változnak majd.

Forrás: affaritaliani.it, Jánosi Dalma

Joghiány miatt mégsem alkalmazhatja Belgium a koronavírus-fertőzést kiszimatoló kutyákat

Belgiumban január óta tizenegy drogkereső kutyát képeztek át a szakemberek arra, hogy a kutyák kifinomult szaglásukkal kiszűrjék a közlekedési csomópontokon áthaladó utasok között a koronavírus fertőzötteket. Belgium azonban, több más országgal ellentétben, mégsem állíthatja szolgálatba a kutyákat, mert a hatályos belga jog nem teszi lehetővé az olyan személyes jellegű, és akár orvosi titoknak is minősülő információ nyilvános feltárását, mint egy betegség vagy egy koronavírus-fertőzés.

A kiképzett belga munkakutyák kiváló pontossággal dolgoztak a koronavírus-fertőzés azonosításakor: száz negatív mintából mindössze kettőt jeleztek pozitívként, száz pozitív mintából pedig 19 esetben reagáltak tévesen.

Forrás: brusselstimes.com

Válságban a spanyol kormány

Pedro Sánchez miniszterelnök átalakításokat tervez és egy új szakaszt nyitna a szocialista kormányzásban. Az újság információi szerint a kormány válságba került, ezért van szükség a reformra.

A kormányfő arról tájékoztatta a kormánytagokat, hogy még nyáron komoly átalakításokat fog végrehajtani. Több szocialista kormánytag hónapok óta rebesgeti, hogy a Sánchez-kormány kritikus időszakot él meg, melynek nemcsak a világjárvány az oka, hanem a közelmúltban történt egyéb események is. Ilyen Pablo Iglesias első miniszterelnök-helyettes váratlan áprilisi távozása. Ráadásul a szocialisták történelmük legrosszabb eredményét érték el a fővárosban, miután a jobboldal kis híján megszerezte az abszolút kormányzáshoz szükséges többséget. Ezt követte a Marokkó és Spanyolország között kirobbant migrációs válság. A katalán politikai foglyok kegyelme végleg feltette az i-re a pontot, ugyanis a spanyolok 80 százaléka nem ért egyet a lépéssel, a Sánchez-kormány azonban maga mellé kívánja állítani a katalán nacionalistákat.

Forrás: vozpopuli.com

(Borítókép: Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.