Válságüzemmódba kapcsolhat Ausztria a rossz járványhelyzet miatt

Az elmúlt két hétben negyedével nőtt meg az intenzív osztályokon kezelt betegek száma.

Magyar Nemzet
Forrás: The Local, MTI2021. 03. 08. 12:33
null
Bécs, 2021. január 25. FFP2 típusú egészségügyi védõmaszkot viselõ látogatók egy bécsi bevásárlóközpontban 2021. január 25-én. Ettõl a naptól kezdve Ausztriában kötelezõ az FFP2 védõmaszkok viselete az üzletekben és a tömegközlekedési jármûveken a koronavírus-járvány miatt. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt két hétben negyedével nőtt meg Ausztriában azoknak a száma, akiket a kórházak intenzív osztályán kezelnek. Szakértők a koronavírus mutációinak elterjedésével hozzák összefüggésbe a jelenséget. Az intenzív ágyakon 23 százalékkal többen fekszenek, mint két héttel ezelőtt, miközben összesen 11 százalékkal többen kerültek kórházba. Jelenleg 1522 embert ápolnak az egészségügyi intézményekben koronavírus-fertőzés miatt, közülük 331 embert kezelnek az intenzív osztályokon.

Az egyre rosszabb járványhelyzet más statisztikákban is megmutatkozik: míg február közepén 1400-1500 körül alakult a naponta újonnan igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, az utóbbi hetekben emelkedésnek indult a szám, pénteken például 2668 esetszámot regisztráltak.

Az új esetek 58,4 százalékáért a vírus variánsai, főleg az először Angliában felfedezett mutáció a felelős.

– Az új variánsok sokkal könnyebben terjednek emberről emberre, ezt a tudomány is alátámasztja. A fertőzöttek számának növekedése pedig jobban leterheli az intenzív osztályokat – közölte Klaus Markstaller, a bécsi orvostudományi egyetem professzora. – Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, válságüzemmódba kell kapcsolnunk, ami azt jelent például, hogy az intenzív ellátási kapacitásainkat fel kell szabadítani a nem létfontosságú műtétek elhalasztásával – tette hozzá.

Az egészségügyi minisztérium a hét végén tájékoztatta a tartományi vezetőket arról, hogy a március 10-től érvényes rendelkezés értelmében kiutazási korlátozás lép érvénybe azokban a körzetekben, illetve „regionálisan behatárolt hotspotokban” (gócpontokban), ahol a járványügyi mutatók ezt indokolják, vagyis százezer lakosra vetítve meghaladja a négyszázat az új koronavírus okozta megbetegedések száma hét nap átlagában. Az adott települést csak negatív koronavírusteszttel lehet elhagyni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.