Van tervük a briteknek az EP-választásokra

A brit kilépés rugalmas, akár további egy évig történő kitolásáról állapodhatnak meg a jövő héten az uniós tagállamok rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozóján. Egy brit konzervatív politikus a Magyar Nemzetnek arról beszélt tegnap: a szigetország még időben fel tudna készülni az európai választások megtartására, a kontinentális sajtó pedig téved, amikor viccet csinál a londoni politikai patthelyzetből.

2019. 04. 06. 8:24
null
Brexitellenes tüntető a londoni parlamentnél Fotó: MTI/EPA/Will Oliver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexit újabb, ezúttal rugalmas halasztását kezdeményezte tegnap Theresa May, aki levélben fordult Donald Tuskhoz, az Európai Tanács elnökéhez. A brit miniszterelnök ebben azt javasolta, hogy legfeljebb június 30-ig tolják ki a brit uniós távozás céldátumát, lehetővé téve, hogy London a kilépési megállapodás elfogadása esetén akár előbb is elhagyja a szervezetet. Sajtóforrások szerint Tusk is a rugalmas halasztást szorgalmazza majd az EU-tagállami vezetők jövő heti, rendkívüli brexittalálkozóján.

Az európai tanácsi elnök hosszabb ideig, további egy évig tartaná az EU-ban az Egyesült Királyságot, így a briteknek nem kellene pár hetente újabb csúszást kérniük, és May esetlegesen sikeres alkuja esetén automatikusan előbb is kiléphetnének. Valószínű, hogy az állam- és kormányfők is hosszabb halasztást akarnak majd. A kérdés nagyon megosztó, ám a vezetők egyhangú döntésére lesz szükség.

– Természetesen lesz időnk felkészülni az európai választásokra, amennyiben ilyen döntés születik. A nagy-britanniai voksolás ugyanakkor nem az európai ügyekről, hanem teljes mértékben a brexitről szólna – mondta a Magyar Nemzetnek Dan Dalton, a brit konzervatívok európai parlamenti képviselője, hozzátéve: bár ő maga a 2016-os népszavazáson az uniós tagság megtartására szavazott, egyáltalán nem örülne annak, ha országának is részt kellene vennie a májusi szavazáson.

Brexitellenes tüntető a londoni parlamentnél
Fotó: MTI/EPA/Will Oliver

– Gondoljon csak bele, mi történt volna, ha három évvel ezelőtt, a referendum után azt mondjuk az embereknek, hogy 2019-ben európai választásokat tartunk majd – mondta. A kormánypárti politikus – aki elmondása szerint kész lenne visszatérni az Európai Parlamentbe – arra is felhívta a figyelmet: az unió bármennyire is magabiztosan állítja, hogy felkészült a megállapodás nélküli brexitre, a helyzet ennél jóval összetettebb a valóságban.

– Egyik oldal sem ismeri pontosan a következményeket. Az üzleti szektor és az egyének szintjén is az ismeretlenbe barangolnánk. Az Európai Parlament a héten például megszavazta a britek vízummentességét, de lehetetlen, hogy ebből április 10-ig jogszabály szülessen. Egy másik példa az írkérdés: ez a mai napig fejtörést okoz az EU-nak is. Számomra egészen egyértelmű, hogy senki nem felkészült – húzta alá.

A felvetésre, hogy az európai sajtó viccet csinál a nagy-britanniai politikai patthelyzetből, Dalton elmondta: sok helyen félreértik a brit politikát, amelyre egyáltalán nem jellemző a kompromisszumkészség és a kisebbségi kormányzás. – Választási rendszerünk értelmében a győztes párt általában uralja a törvényhozást. Most viszont az a ritka helyzet állt elő, hogy kisebbségi kormányban vagyunk. Teljesen természetes, hogy a parlament kordában tartja a végrehajtó hatalmat, és nyomást gyakorol a kormányra, hogy szerezzen többséget a terveihez – magyarázta az egymás követő, sikertelen brexitszavazásokat az EP-képviselő. – Nincs káosz Nagy-Britanniában, egy régi parlamentáris demokrácia működését látjuk – szögezte le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.