Váratlanul kamatot emelt a cseh jegybank

Váratlanul megemelte az alapkamatot a Cseh Nemzeti Bank (CNB).

Forrás: MTI2020. 02. 06. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A banktanács csütörtöki ülésén az eddigi 2 százalékról 2,25 százalékra emelte az alapkamatot – közölte Markéta Fiserová, a jegybank szóvivője a testület ülése után.

Az alapkamat legutóbb 2019 májusában változott. A mostani emelést a szakértők váratlannak tartják.

„Az alapkamatról szóló döntés után a korona azonnal megerősödött, egy euró árfolyama 25 korona alá esett. Ez az utóbbi mintegy 7 év maximuma” – hívta fel a figyelmet Petr Dufek, a CSOB bank fő gazdasági elemzője.

„A magasabb inflációval és a CNB hitelességének esetleges csorbulásával kapcsolatos aggodalmak győztek a lassuló cseh gazdasági növekedés és a külföldi, világgazdasági fejlemények kockázatai felett” – kommentálta a döntést Jaklub Seidl, az ING Bank vezető gazdasági elemzője.

A lombardkamatot 3 százalékról 3,25 százalékra, a diszkontkamatot pedig 1 százalékról 1,25 százalékra emelte a cseh jegybank.

Elemzők többségi véleménye szerint a CNB csütörtöki döntése nagy valószínűséggel előjele egy szigorúbb cseh monetáris politikának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.