Vascsövekkel védelmezett érdekek

Az Irakban több mint négy hónapja tartó, folyamatos tüntetések már százak életét követelték, de még mindig nem látszik a politikai megoldás. Ráadásul a tiltakozók mögül kihátrált az egyik legbefolyásosabb síita vezető, ami tovább mélyítheti a megosztottságot. Az amerikai erők kivonulása viszont egyelőre lekerült a napirendről.

2020. 02. 11. 15:06
University students gather during ongoing anti-government protests in Baghdad
A hónapok óta tartó utcai tiltakozások a politikai elit leváltását célozzák Fotó: Thaier Al-Sudani Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Muktada asz-Szadr iraki síita hitszónok és politikus hűséges követői kéksapkásoknak hívják magukat, mert a kék a béke színe. Ehhez képest újabban vascsövekkel, botokkal, késekkel, sőt lőfegyverekkel felszerelkezve vonulnak a békés tüntetők ellen. Néhány napja Nedzsef városában legkevesebb nyolc emberrel végeztek a „szadristák”, mikor éles lőszerrel lőttek a tiltakozók közé. A világhálón pedig olyan felvételek keringenek, hogy elrabolják, megkínozzák a hangadókat, gyülekezőhelyüket elfoglalják, kommunikációs csatornáikat blokkolják. Nem volt ez mindig így. Nem is olyan régen még a kéksapkások is ott voltak a demonstrálók között, sőt ők nyújtottak védelmet a hatóságok ellen.

Irakban bő négy hónapja vonulnak az utcára az emberek, hogy a rossz gazdasági helyzet, a magas munkanélküliség, a korrupció, összességében a politikai elit ellen emeljenek szót. A törékeny biztonsági helyzetben kőkeményen fellépő hatóságok már több mint hatszáz tiltakozóval végeztek és több ezren sebesültek meg. A véget nem érő demonstrációk hatására tavaly novemberben Adil Abdul-Mahdi kormányfő lemondásra kényszerült, hosszas politikai alkudozás után helyére Mohammed Taufík Allaví került. Az újdonsült miniszterelnökre állítólag Irán, a Teheránhoz kötődő iraki erők, valamint a legutóbbi választásokon legsikeresebb szövetséget irányító, a szálakat háttérből mozgató Muktada asz-Szadr is rábólintott, és visszarendelte embereit az utcákról. Csakhogy a csere nem hűtőtte le a kedélyeket, a tüntetések folytatódtak. A befolyásos síita hitszónok és követői így hirtelen oldalt váltottak, és a tiltakozók ellen fordultak. Eddig a demonstrálók között népszerű volt asz-Szadr, ám a helyszíni beszámolók szerint egyre többen érzik úgy, hogy a politikus elárulta, hátba szúrta őket Irán kedvéért.

Az új kormányfőnek most egy hónapja van arra, hogy kormányt alakítson, amellyel vezetheti az országot az egyelőre bizonytalan időpontú előre hozott választásokig. Javára lehet írni, hogy kompromisszumos megoldást jelent: sem Washington, sem Teherán emberének nem lehet egyértelműen nevezni. Viszont nem áll mögötte a nép. Habár ő támogatásáról biztosította a demonstrálókat, ők nem kérnek belőle. A tüntetők a korrupt politikai elit kisöprését akarják elérni, olyan tiszta kezű fiatal vezetőt szeretnének, aki még egyetlen kabinetben sem szolgált. A 65 esztendős egykori kommunikációs miniszter ennek semmilyen szempontból nem felel meg.

Miután januárban az Egyesült Államok egy dróncsapással végzett Kászem Szolejmani iráni tábornokkal és Mahdi al-Muhandisszal, a Népi Mozgósítási Erők milícia egyik vezetőjével, Irakban újra felerősödtek azok a hangok, melyek az amerikaiak távozását követelték. Muktada asz-Szadr igyekszik ennek hullámait kihasználni, olyan független hazafiként beállítani magát, aki mind a perzsa, mind az amerikai befolyástól szabadulni akar, ami azonban inkább politikai fogás, mint diplomáciai realitás. Főleg hogy ő nemcsak politikus, hanem befolyásos síita vallási vezető is – mint a fentiekből látszik –, máig mobilizálható fegyveres erőkkel.

A hónapok óta tartó utcai tiltakozások a politikai elit leváltását célozzák
Fotó: Reuters

Nem mellesleg asz-Szadr egyike azoknak, akik a 2003-as a washingtoni beavatkozás és Szaddám Huszein elűzése után a Mahdi-hadsereg élén felvették a harcot az amerikaiakkal és a szunnitákkal, azóta is a külföldi erők távozásának egyik legfőbb szószólója. Pártatlanságát viszont kikezdi, hogy szeptemberben Teheránba látogatott, majd januárban Szolejmani kivégzése után „milliós menetet” hirdetett az amerikaiak kivonulásáért. Az eseményen csupán néhány százezerre rúgott a résztvevők száma, elmaradt a várakozásaitól. Ugyan az első felzúdulásban a bagdadi törvényhozás is elfogadott egy határozatot a külföldi erők mihamarabbi távozásáról, azonban mára egyértelművé vált, hogy emögött sincs meg a kellő politikai akarat. Olyannyira, hogy január végén az Egyesült Államok már újra is kezdte az együttműködést az iraki hadsereggel az Iszlám Állam elleni harcban.

A fenyegetés azért még nem múlt el, a múlt hónap végén például rakéták csapódtak a szigorúan őrzött bagdadi Zöld Zónába, az amerikai nagykövetség közelébe, valamint különféle Irán-barát síita milíciák folyamatosan megtorlással fenyegetőznek.

Gúnyolódó tüntetők

Muktada asz-Szadr gyakran használja üzeneteinek közvetítésére Twitter-fiókját, és népszerűségét jól jelzi, hogy több mint 950 ezer követője van. A síita hitszónok a napokban olyan bejegyzést tett közzé, melyben felszólítja a tüntetőket a nők és férfiak elkülönítésére. Ötletével nem aratott nagy sikert a főként városi fiatalokból álló, nyugatiasabb gondolkodású tiltakozók között. A világhálón ellenkampány indult: volt például olyan lány, aki bajuszt rajzolt magának, és azon élcelődött, hogy a közpénz lopása, a világ szétbombázása elfogadható, de az nem, hogy nők és férfiak közösen tiltakozzanak. Mások olyan képeket tettek közzé, melyeken nők vezetik a tiltakozásokat, néhány férfi pedig azzal űzött csúfot belőle, hogy nőnek öltöztek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.