Védettséget élvező migránsokat is kiutasíthat Amerika

Forrás: MTI2020. 09. 15. 21:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság döntése értelmében az amerikai kormány kiutasíthat egyes, eddig védettséget élvező migránsokat az Egyesült Államok területéről.

A döntés négy ország – Salvador, Haiti, Nicaragua és Szudán – állampolgáraira vonatkozik, akik eddig az országaikban uralkodó humanitárius helyzet miatt élveztek védett státust.

Döntésével a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette egy San Franciscó-i szövetségi bíró korábbi határozatát, amely – az érintettek Egyesült Államokban született és már amerikai állampolgárságú gyermekeinek perkeresete nyomán – éppen e védett státusra hivatkozva tiltotta meg e négy ország állampolgárainak kiutasítását. A döntés mintegy 300 ezer embert érint.

Donald Trump elnök kormányzatának érvelése szerint a védettség immár nem jogos, mert ezek az országok, ahol valaha háborús viszonyok uralkodtak, mára már biztonságosaknak tekinthetők.

Érvelésében a fellebbviteli bíróság a többi között kifejtette, hogy a védett státus megszüntetéséről hozott kormányzati döntés nem kapcsolható össze Donald Trump amerikai elnök 2018-ban tett, egyes jogvédő szervezetek által vitathatónak ítélt bevándorlásellenes kijelentésével.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civil szervezet – amely az érintettek gyermekeinek perkeresetét támogatta – közleményben reményét fejezte ki, hogy a négy ország állampolgárainak kiutasítására a közeljövőben nem kerül sor. A közlemény emlékeztetett arra is, hogy ezek az emberek hosszú évek óta élnek az Egyesült Államokban, és gyermekeik már amerikai állampolgárok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.