Vége a globális biztonságnak?

A NATO–Oroszország Tanács ülésével egy időben hadgyakorlatot kezdett tegnap az orosz hadsereg a Fekete-tengeren, ahol javában zajlik egy NATO-hadgyakorlat.

Magyar Nemzet
2019. 07. 06. 12:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló szerződést (INF) egyoldalúan Oroszország fenyegeti, ugyanis nem történt egyetlen, Oroszországot fenyegető amerikai rakétatelepítés európai vagy más területen sem – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár tegnap Brüsszelben.

A főtitkár a NATO–Oroszország Tanács zárt ajtók mögött folytatott, nagyköveti szintű megbeszélését követően tartott sajtóértekezletén kijelentette: a katonai szövetség ismételten arra szólítja fel Oroszországot, hogy térjen vissza a megállapodásban foglaltak betartásához. Nem mutatkozik hajlandóság Moszkva részéről, de még van idő megmenteni a szerződést az augusztus 2-án lejáró határidőig a globális biztonság megőrzése érdekében – mondta.

Stoltenberg tájékoztatása szerint a NATO–Oroszország Tanács minden tagja egyetért abban, hogy a szerződés döntő fontosságú az euroatlanti biztonság szempontjából. Hozzátette, ideje arról beszélni, milyen védekező jellegű választ adhat a NATO akkor, ha Moszkva részéről a határidőt követően sem mutatkozik szándék a vonatkozó tevékenységei­nek átláthatóvá tételére. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán írta alá az INF-szerződés hatályának felfüggesztéséről rendelkező törvényt. Az Egyesült Államok február 1-jén bejelentette, hogy felfüggeszti részvételét az INF-szerződésben, és kilép abból, ha Oroszország továbbra sem tartja tiszteletben azt.

NATO-katonák Észtországban májusban. Harctéri erőfitogtatás

A NATO–Oroszország Tanács ülésével egy időben hadgyakorlatot kezdett tegnap az orosz hadsereg a Fekete-tengeren, ahol javában zajlik egy NATO-hadgyakorlat – jelentette az MTI.

A Fekete-tengeri Flotta tájékoztatása szerint tucatnyi hadihajó vesz részt benne, köztük partraszállító hajók és rakétanaszádok. A manőverek végén rakéta- és tüzérségi lőgyakorlatokat tartanak majd. A Ria Novosztyi hírügynökség által idézett közlemény szerint a Fekete-tengeri Flotta hajói megfigyelik a NATO-hajókat, amelyek részt vesznek a Sea Breeze–2019 fedőnevű hadgyakorlaton a Fekete-tenger északi és nyugati részén. A NATO-hadgyakorlatban mintegy harminc hadihajó és ugyanannyi harci gép, illetve több mint 900 katona vesz részt. Az orosz külügyminisztérium a térség megingatására tett kísérletnek nevezte a NATO-manővereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.