Végéhez közelít a brexit utáni türelmi idő

Az 5,4 millió letelepedési kérelemből száznegyvenezret magyar állampolgárok nyújtottak be a szigetországban.

2021. 06. 01. 15:41
null
Az egyenlő versenyfeltételekkel kapcsolatos garanciák ellenére valószínű, hogy egyes területeken idővel más szabályozási, illetve jogalkalmazási gyakorlat alakul ki az EU, illetve a szigetország hatóságai között. Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már csak alig egy hónap van hátra addig, amíg az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok benyújthatják letelepedési kérelmüket. Bár a szigetország és az unió között született kilépési megállapodás biztosítja a letelepedés jogát, ezt formálisan kérelmezni kell, és

a kérelem benyújtásának a határideje 2021. június 30-án lejár.

Ezt követően minden itt tartózkodással szerzett jog elvész, és a kilencven napon túli tartózkodáshoz, illetve a munkavállaláshoz erre jogosító vízumot kell kérelmezni – amit pedig csak az Egyesült Királyságon kívülről lehet megtenni. Így könnyen nehéz helyzetben találhatja magát az, aki elmulasztja a kérelem beadását, mert nem lesz türelmi idő. Pontosabban a 2020. december 31-i teljes körű kilépést követő hat hónap volt a türelmi idő – a Magyarországon élő briteknek például már múlt év végén lezárult a regisztrációs lehetőség.

A brexit-megállapodás értelmében ugyanis az Európai Unió tagállamaiban élő brit állampolgárok is jogosultak a letelepedésre. 14 tagállam – köztük Olaszország, Spanyolország és Portugália – automatikusan biztosítja a letelepedés jogát a korábban törvényesen ott élő briteknek, a többi 13 tagállamban azonban ezt kérelmezni kell, és közülük a legtöbb országban – például Franciaországban is – szintén június 30. a határidő.

Becslések szerint a határidő közel háromszázezer brit állampolgárt érint, de egyelőre csak százkilencvenezren regisztráltak.

Csak Franciaországban százötvenezer brit állampolgár él, és 26 ezer még nem regisztrált.

Félő, hogy az Egyesült Királyságban is sokan kifuthatnak az időből. A brit törvények szerint az kérhet letelepedett státuszt, aki a brexitet követő átmeneti időszak vége, vagyis 2020. december 31. előtt már életvitelszerűen a szigetországban élt. Azok, akik már több mint öt éve itt élnek, végleges letelepedési engedélyt kaphatnak, a később érkezők öt éves ideiglenes engedélyt kérhetnek, az ötödik évben pedig kérelmezhetik a végleges letelepedést.

A brit hatóságok szerint eddig 5,4 millió regisztrációt nyújtottak be.

A már elbírált kérelmeket tekintve a kérelmezők 53 százaléka kapott állandó, 44 százaléka pedig ideiglenes letelepedési engedélyt.

Ez azért is érdekes, mert a brit bevándorlási törvények szerint öt év jogszerű itt tartózkodás után lehetőség van a brit állampolgárság kérelmezésére is, közel hárommillió EU-s állampolgár mégsem látta szükségét ennek, pedig lassan már épp öt éve, hogy a britek a kilépés mellett szavaztak.

A hivatalos közlések szerint a már említett 5,4 millió regisztrációból mintegy száznegyvenezret magyar állampolgárok nyújtottak be a szigetországban.

Ez a 9,7 milliós magyarországi népesség 1,44 százaléka, míg az összes regisztrált az EU 446 milliós lakosságának az 1,21 százaléka. Tehát az Egyesült Királyság esetében a magyar kivándorlási ráta nem kirívóan magasabb az uniós átlagnál.

Most, hogy lassan Európa-szerte enyhülnek az járvány okozta utazási korlátozások, nem szabad elfelejteni, hogy az Egyesült Királyságba utazó uniós polgárok – bár a belépéshez továbbra sincs szükség vízumra – idén januártól legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnak a szigetországban, és ezalatt nem vállalhatnak munkát. Ha mégis dolgozni szeretnének, előbb el kell hagyniuk az országot, és csak külföldről folyamodhatnak munkavállalásra jogosító vízumért, amihez konkrét munkaadói állásajánlat is szükséges. Magyar személyi igazolvánnyal idén szeptember végéig lehet beutazni, ezt követően érvényes útlevélre lesz szükség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.