Véget ért a rendkívüli állapot Srí Lankán

A most véget ért rendkívüli állapotot a több mint 260 halálos és csaknem 500 sebesült áldozatot követelő húsvétvasárnapi merényletsorozatot követően hirdették ki – közölte az elnöki hivatal pénteken.

Forrás: MTI2019. 08. 23. 19:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a rendkívüli állapotot, amely kiterjesztett jogkörökkel ruházta fel a hadsereget és a rendőrséget. Erre a gyanúsítottak kézre kerítése érdekében volt szükség. Az elnök korábban többször meghosszabbította a rendkívüli állapotot egy-egy hónappal.

A három templomot és három szállodát célzó véres merényletsorozatot két helyi muszlim szélsőséges csoport – a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát és a Dzsamatei Millatu Ibrahim – számlájára írják. A biztonsági erők százakat vettek őrizetbe a támadással összefüggésben, és állításuk szerint felszámolták a robbantások mögött álló hálózatot, illetve több további merényletet meghiúsítottak.

A Srí Lanka-i kormányt és biztonsági szerveket azzal vádolják, hogy nem tettek semmit annak ellenére, hogy külföldi hírszerzési ügynökségek figyelmeztették őket a támadás előtt. Egy parlamenti bizottság vizsgálja, kit terhel felelősség a megelőző lépések elmulasztásáért.

A robbantásokban, amelyeket hét öngyilkos merénylő követett el, több külföldi turista vesztette életét. A támadássorozat jelentős károkat okozott a helyi idegenforgalomnak is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.