Venezuelai házelnök: Egyesek megszegték az ígéretüket, hogy követnek

Többen azok közül, akik ígéretet tettek neki, hogy követik, ha katonai felkelésre szólít fel Nicolás Maduro ellen, nem tartották a szavukat – mondta hétfőn az AFP francia hírügynökségnek adott interjúban a magát Venezuela ideiglenes elnökének nyilvánító Juan Guaidó.

Forrás: MTI2019. 05. 07. 6:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ennek ellenére az ellenzéki politikus továbbra is azt állítja, hogy nagyon közel a változás. A politikus januárban az alkotmányra hivatkozva nyilvánította magát ideiglenes államfőnek, amit eddig mintegy 50 ország ismert el. A hadsereg vezérkara viszont további is hű Maduróhoz. Guaidó legutóbb április végén szólított fel katonai felkelésre egy Caracas mellett fekvő katonai bázison, katonának látszó egyenruhások gyűrűjében. Maduro szerint puccskísérlet történt, de meghiúsították.

Ennek ellenére országszerte tiltakozások kezdődtek, amelyekben öten meghaltak, és 233 embert vettek őrizetbe.

„Nyilvánvaló, hogy az elégedetlenség általános, és ez alól a hadsereg sem kivétel” – hangsúlyozta az interjúban Guaidó. Az ellenzéki vezető arról beszélt, hogy tárgyalások folynak olyan civil és katonai vezetőkkel is, akik „készek az alkotmány oldalára állni”.

„Nagyon bizakodó vagyok azzal kapcsolatban, hogy nagyon közel a változás Venezuelában” – húzta alá Juan Guaidó, demokratikus átmenetet és szabad választásokat ígérve. A politikus úgy véli, hogy Maduro már a saját testőreiben sem bízik, és gyengesége miatt hamarosan kénytelen lesz távozni.

„Ma az a helyzet, hogy a hadsereg és a közszféra soraiban még sokaknak le kell győzniük a félelmet” – fogalmazott az ellenzéki politikus. Az interjúban Guaidó arra is kitér, hogy miután több eljárás indult ellene, és mentelmi jogát megvonták, „lappangó kockázat”, hogy bármikor letartóztathatják.

Maduro azzal vádolja az ellenzéket, hogy az Egyesült Államok segítségével puccsot akar végrehajtani a latin-amerikai országban. Az interjúban Guiadó arról beszélt, hogy a venezuelai válság megoldására elképzelhető Venezuelán túlmutató nemzetközi összefogás, amelyet vitatott lehetőségnek nevezett, és nem beszélt amerikai katonai beavatkozásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.