Veszélyt és pénzt jelent a szaúdi herceg látogatása

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg Pakisztánban kezdte meg dél-ázsiai látogatását, ahol sok problémával nem fog szembesülni.

2019. 02. 18. 16:55
G20 leaders summit in Buenos Aires
Szaúd-Arábia az iszlám világ eszmei központja Fotó: Kevin Lamarque Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg Pakisztánban kezdte meg dél-ázsiai látogatását, ahol sok problémával nem fog szembesülni. Iszlámábád ugyanis gazdaságilag is híján van megfelelő partnereknek, a befektetések elmaradoznak a politikai bizonytalanságok miatt, a szaúdi herceg által hozott anyagi ajánlatok így nagy ajándékot jelentenek a muszlim ország számára.

Nem beszélve arról, hogy Szaúd-Arábia nemcsak az iszlám világ eszmei központja, de megkerülhetetlen diplomáciai tényező, a jóindulatára pedig szüksége van a barátokban szűkölködő Pakisztánnak. Rijád az elmúlt hónapokban hatmilliárd dolláros gyorssegélyt adott Pakisztánnak, hogy az a víz fölé tudja emelni a fejét állandó pénzzavarában, s most is több mint tízmilliárd dollárnyi befektetést hozott magával a herceg.

Szaúd-Arábia az iszlám világ eszmei központja
Fotó: Reuters

A szívélyes viszony mindkét részről kifizetődő, hiszen Pakisztán életben tudja tartani gazdaságát a szaúdi pénzzel, cserébe Rijádnak van egy nagyon szoros szövetségese a mindig fontos és mindig zűrzavaros régióban, ahol két atomhatalom áll egymással szemben, amelyek elméletileg mindketten az USA szövetségesei. Ahogy Szaúd-Arábia is. A pakisztáni hadsereg így segít abban, hogy Szaúd-Arábia királyi családja stabilan kezében tudja tartani a hatalmat.

Szaúd-Arábiát nagyon érdeklik a pakisztáni befektetések, így a gvadári kikötő fejlesztése, ahol kőolajfinomítót és más olajipari egységet is építenének. A kikötő maga viszont nem szaúdi és nem is pakisztáni üzlet, elsősorban Kína jelentkezett be, fontos résznek tekintve a kikötőt az Egy út – egy övezet mechanizmus kiépítésében.

A szaúdi herceg látogatása előtt néhány nappal egy öngyilkos merénylő 44 indiai rendőrrel végzett a vitatott hovatartozású Kasmírban. Újdelhi azonnal Pakisztán kezét gyanította a vérengzésben, a feltételezést Iszlámábád visszautasította. India büntetést követelt szomszédjára, nemzetközi elszigetelést, ám ezt a szaúdi herceg érkezése azonnal semmissé teszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.