Veterán politikus került a palesztin kormány élére

A veterán politikus Mohamed Stajét nevezte ki miniszterelnökké Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap – jelentette be a Wafa palesztin hírügynökség.

Forrás: MTI2019. 03. 10. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság előző kormányfője, Rámi Hamdalláh és az általa vezetett nemzeti egységkormány összes minisztere január végén mondott le, két nappal az után, hogy a kormányzó Fatah párt központi bizottsága új kabinet felállítását javasolta.

A Fatah a Palesztin Felszabadítási Szervezet (PFSZ) különböző frakcióinak képviselőiből és függetlenekből állítana fel új kormányt, hogy nyomást gyakoroljon a Gázai övezetet uralma alatt tartó radikális iszlamista Hamász szervezetre.

A palesztin televízióban Staje kijelentette: azonnal nekilát az egyeztetéseknek a PFSZ-hez tartozó frakciókkal a kormányalakítás céljából.

A 61 éves Staje régóta tanácsadója Abbásznak, a Fatah központi bizottságának tagja, valamint a Palesztin Fejlesztési és Újjáépítési Gazdasági Tanács (PECDAR) vezetője.

Veterán politikus, közgazdász, az Izraellel való béketárgyalások egyik tárgyalója volt, részt vett az 1991-es madridi, illetve a 2013-as és 2014-es, az akkori amerikai külügyminiszter, John Kerry által kezdeményezett béketárgyalásokon.

Staje miniszterelnökké való kinevezése tovább mélyíti a Fatah és Hamász közötti szakadékot. Fauzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette: nem ismerik el a Staje-kormányt, amely – mint fogalmazott – „tovább mélyíti a megosztottságot, teljes mértékben elkülöníti Ciszjordániát a Gázai övezetől, és nem népünk érdekeit szolgálja”.

A Fatah és a Hamász között legutóbb, 2017 októberében létrejött egyezség értelmében a Hamásznak át kellett volna adnia a Gázai övezet közigazgatását. Az átmenetet azonban számos vitás kérdés hátráltatta, amelyek közül többet nem sikerült rendezni.

Az egyezmény rendelkezik egyebek között a Gázai övezetet és Ciszjordániát irányítandó nemzeti egységkormány létrehozásáról, általános választások megrendezéséről és a Hamász integrálásáról a PFSZ-be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.