Videófelvétel bizonyítaná Teherán felelősségét?

Az amerikai haditengerészet közzétett egy repülőgépről készített videófelvételt, amelyen egy idegen őrnaszád megközelíti a japán tulajdonú Kokuka Courageous nevű szállítóhajót.

Mártonffy Attila
2019. 06. 15. 11:54
null
A japán Kokuka Courageous a támadás után. Minden érintett hatalom a másikra mutogat Fotó: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai haditengerészet közzétett egy repülőgépről készített videófelvételt, amelyen egy idegen őrnaszád megközelíti a japán tulajdonú Kokuka Courageous nevű szállítóhajót, az egyik tankert, amelyet csütörtökön támadás ért az Ománi-öbölben. Az amerikaiak vélekedése szerint az iráni Forradalmi Gárda vízi járművéről van szó. A The Guardian szerint a meglehetősen homályos felvételen az látszik, hogy valaki a hajó orrában állva eltávolít valamit a tankhajó testéről, a magyarázat szerint egy fel nem robbant tapadóaknát. A naszád ezután eltávolodott a szállítóhajótól.

Hivatalos nyilatkozatok szerint mindez kézzelfoghatóan bizonyítja, hogy Irán keze van a két tanker elleni mostani támadásban (a másik a norvég tulajdonú Front Altair), csakúgy, mint a május 12-i hasonló akcióban. Akkor a hivatalos vizsgálat nem tudta kideríteni, ki vagy kinek a megbízásából követték el a merényletet. Washington mindeddig csupán közvetett, „megbízható hírszerzési információkra” támaszkodott, amikor a térség de­stabilizálásával vádolta Iránt.

A japán Kokuka Courageous a támadás után. Minden érintett hatalom a másikra mutogat
Fotó: MTI/AP

Ugyanakkor pénteken Katada Jutaka, a japán óriáshajót birtokló Kokuka Szangjo vállalat elnöke azt nyilatkozta újságíróknak, hogy a fedélzeten lévő matrózok „repülő tárgyakat” észleltek, mielőtt a két robbanás bekövetkezett volna. Az egyik lövedék vagy rakéta a gépterem mellett, a másik a hajó jobb oldalán csapódott be. Mivel a találatok a vízvonal fölött érték a hajót, Katada, ellentmondva a korábbi jelentéseknek, kizárta, hogy víz alatti aknatámadás érte volna a járművet – írja az RT.com. A huszonegy tagú legénységet egyébként egy iráni hajó mentette ki. A dolog pikantériája, hogy a tankerek elleni támadás éppen akkor történt, amikor Abe Sinzó japán miniszterelnök közvetíteni próbált Teheránban az amerikai–iráni konfliktusban.

Washington az akció elkövetéséért egyértelműen Iránt tette felelőssé. Pár órával később Szaúd-Arábia is közölte, hogy egyetért az amerikai gyanúsítással – írja a távirati iroda. „Nincs okunk kételkedni, Irán már sokszor tett hasonlót” – mondta a CNN amerikai hírtévének a szaúdi külügyminiszter, Ibrahim Abdulaziz al-Asszaf. Nagy-Britannia szintén osztja az amerikai véleményt, és elsődleges gyanúsítottja Irán. Jeremy Hunt külügyminiszter csütörtökön már figyelmeztette is Teheránt, hogy ezek az akciók „mélyen aggasztók, és olyan időben történnek, amikor úgyis nagy a feszültség”.

Norvégia szerint azonban egyelőre túl korai „ujjal mutogatni” és következtetéseket levonni arról, hogy ki volt a felelős az elkövetett támadásokért. Ine Eriksen Soreide külügyminiszter közölte, hogy rendkívüli módon aggódik a térség helyzete miatt. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter visszautasította az Egyesült Államok vádaskodását, szerinte Washington a hajók elleni támadást ürügyként használja fel, hogy „szabotázsdiplomáciát” folytasson Irán ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.