Vietnamból szinte mintaállamot csinált a koronavírus

A járvány miatt létrehozott karanténtáborok kialakítását és őrzését is a hadsereg látta el Vietnamban.

Buzna Viktor
2020. 05. 07. 6:54
null
Vietnam Political Map
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén ünnepli fennállásának kilencvenedik évfordulóját a Vietnami Kommunista Párt, és a koronavírusnál szebb ajándékot el sem képzelhetett volna a dzsungelharcban edzett politikai csoport. A gyarmattartó Franciaország, a megszálló Egyesült Államok, és az ország egységét fenyegető Kína ellen megvívott sikeres háborúk után most a Covid-19-cel folytatott küzdelemben bizonyíthattak, a hivatalos statisztikák alapján sikerrel. Az igen sűrűn lakott délkelet-ázsiai országban eddig alig több mint 270 ember kapta el a vírust. Többségük meggyógyult, haláleset pedig nem történt.

Elemzések szerint a Kommunista Párt ezzel elsősorban saját népében erősítette meg az iránta táplált bizalmat, a berlini Dalia Research piackutató felmérése szerint a térségben egyedülálló módon, a vietnamiak 62 százaléka nyilatkozott pozitívan a kormány járványügyi intézkedéseiről. De a sikerből Hanoi diplomáciai tőkét is kovácsolt, több országnak adományozott egészségügyi felszereléseket. Német, olasz, spanyol politikusok köszönték meg Vietnam támogatását, Donald Trump amerikai elnök pedig Twitter-üzenetben hálálkodott, miután 450 ezer biovédelmi ruhával támogatták az amerikai válságkezelést.

A maszkdiplomáciai sikeren túl a jövőben akár mintaként is szolgálhatnak Hanoi járványügyi lépései. Az elemzésekben „költséghatékony modellként” jellemzett válságkezelés a gyors reagálásra épült, Tajvanhoz és Szingapúrhoz hasonlóan itt is komolyan vették a Kínából érkező első híreket. Sikeresnek ítélik meg szakértők a kormány kommunikációját is. Hanoi a nagyobb átláthatóság mellett döntött, a rendszeres tájékoztatás, valamint a digitális eszközökkel támogatott széles körű kontaktkutatás biztosította a szükséges információs környezetet a betegség mielőbbi elszigeteléséhez.

A demokratikus lépések ráadásul látszólag feledtették a világgal, hogy a Kommunista Párt válságkezelése az autoriter eszközöket sem nélkülözte. A hadsereg nagy szerepet kapott a járványügyi döntések végrehajtásában, egyebek mellett a karanténtáborok kialakítását és őrzését is ők látták el. Márpedig a járvány csúcsán közel 23 ezer ember lakott ilyen létesítményekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.