Vihart keltett Donald Trump bejelentése

Magyar Nemzet
2019. 03. 23. 10:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Európai Unió álláspontja nem változott, továbbra sem ismeri el ­Izrael Golán-fennsík feletti fennhatóságát – jelentette ki pénteken egy uniós szóvivő. Mint mondta, az EU a nemzetközi joggal összhangban jár el, amikor nem ismeri el az izraeli fennhatóságot az általa 1967 júniusában elfoglalt területek egyike felett sem, beleértve a Golán-hegység egészét.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön jelentette be: országa kész elismerni Izrael fennhatóságát a Golán felett. A fennsík nyugati részét Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától, és 1981-ben egyoldalúan kiterjesztette rá törvénykezését is. Ezzel lényegében magához csatolta a területet. Ezt a lépést a nemzetközi közösség mindeddig nem ismerte el. A Golán hovatartozása korábban az Izrael és szomszédjai közötti béketárgyalások egyik sarkalatos kérdése volt.

Miközben Izraelben most a bal- és a jobboldali pártok egységesen az e napokban zajló purimi örömünnepre kapott ajándékként fogadták Trump bejelentését – az országban áprilisban előre hozott parlamenti választásokat tartanak –, a szomszédos arab államok elítélték azt. A szíriai kormány leszögezte, eltökélt szándéka minden lehetséges eszközzel visszaszerezni a Golán területét, Egyiptom pedig azt közölte, továbbra is megszállt szíriai területnek tekinti a fennsíkot.

– Az amerikai álláspont újabb válság szélére sodorja a térséget – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök az Iszlám Konferencia Szervezetének rendkívüli, isztambuli tanácskozásán. Úgy vélte, sem országa, sem az iszlám szervezet nem maradhat néma ebben az érzékeny kérdésben. Bahrám Kásszemi iráni külügyi szóvivő úgy fogalmazott: Trump személyes és meggondolatlan döntése veszélyes, és csak további válságokhoz vezet a Közel-Keleten. – Az amerikai álláspont törvénytelen és elfogadhatatlan – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.