Világörökséggé nyilváníttatnák három német város zsidó múltját

Forrás: MTI2020. 01. 07. 23:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világörökségi rangra emeltetnék Németországban három Rajnavidék-Pfalz-i város – Speyer, Worms és Mainz – zsidó múltját.

Az erről szóló előterjesztést hétfőn nyújtják be Párizsban az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) – közölte a tartományi miniszterelnöki hivatal.

A három város héber nevének (Spira, Varmaisza, Magenca) kezdőbetűi alapján SUM-nak nevezett projekten 2016 óta dolgoznak a tartomány illetékesei. Munkájuk eredményeként egy 600 oldalas előterjesztés méltatja a három város zsidó örökségének rendkívüli egyetemes értékét.

Speyer, Worms és Mainz adott otthont a legrégebbi dokumentált közép- és kelet-európai zsidó közösségek egy részének.

Ha az előterjesztést elfogadják, Speyerben egyebek közt egy 1120 körül épült rituális fürdő (mikve), Wormsban egy kisebb mikve mellett a zsinagóga és egy temető, Mainzban ugyancsak egy középkori zsidó temető kaphat világörökségi státust.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.