Virtuális megemlékezést tart Örményország

Elmarad Örményország legfontosabb szakrális megemlékezése, az 1915 és 1917 közötti örmény mészárlás évfordulója. A Covid-19-járvány körülményei miatt a hatóságok kénytelenek voltak lemondani minden, az évfordulóhoz kapcsolódó nyilvános rendezvényt. Az örmények nem csüggednek, és az online térbe helyezik át a megemlékezést. A Törökország és Azerbajdzsán között fekvő transzkaukázusi államban szerdáig 1473 új típusú koronavírus általi megbetegedést regisztráltak.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 23. 9:12
A medical worker in protective suit checks the body temperature of a person at a checkpoint in Vagharshapat
Az örmények nyugodtak, betartják a korlátozásokat Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Csütörtök este egy kis időre a városokban kikapcsolják az utcai világítást. Pénteken, aki teheti, gyertyákat helyez majd ki este az ablakába, plusz szerveznek egy virtuális felvonulást is: minden résztvevő SMS-ben küldheti el a nevét egy központi számra, majd a beérkezett neveket projektor segítségével vetítik rá a Cicernakaberd-emlékmű pilléreire – meséli a Magyar Nemzetnek Armen Grigorjan, a jereváni Politikai Tanulmányok Központ alelnöke, hogyan „cselezik ki” a megemlékezéssel a koronavírus-járvány miatt bevezetett gyülekezési tilalmat. Örményországban április 24-e fontos, szakrális jelentésű: ekkor emlékeznek meg világszerte az 1915 és 1917 között az Oszmán Birodalomból erőszakkal áttelepített örményekről. Ennek során a betegségek, a sanyarú körülmények, az éhezés és a török katonák kegyetlenkedései miatt a különféle becslések szerint 300-800 ezer közötti örmény vesztette életét. Örményország – és még mintegy két tucat ország – ezt „örmény népirtásnak” nevezi. Olyan ez az esemény az örmények szakrális tudatában, mint a zsidóságnak a holokauszt.

Hagyományosan a megemlékezéseket már az előző nap megkezdik: a templomokban miséket tartanak, az utcákon április 23-án este fáklyás menet indul több százezer ember részvételével. Idén mindez a mai napon kezdődött volna, de a Covid-19-járvány veszélye miatt 1965 óta először a nyilvános megemlékezések elmaradnak. A Cicernakaberd-emlékműhöz vezető utakat a hatóságok szerdától kezdve négy napig blokkolják, hogy a bejutási kísérleteket is megakadályozzák. Az emlékmű előtti koszorúzáson csak az állam vezetői vesznek részt. Így az örmény lakosságnak már csak a megemlékezés alternatív és kreatív formái maradtak.

Az örmények nyugodtak, betartják a korlátozásokat
Fotó: Reuters

Az örmény hatóságok szerint a helyzetnek megvannak a pozitív oldalai is: a virtuális megemlékezésekkel a külföldön élő örmény diaszpóra is lehetőséget kap arra, hogy egyenlő mértékben, a helyi lakossággal azonos módon vegyen részt az eseményen.

Örményországnak van a világ egyik legnagyobb határon túli népessége: becslések szerint hét-nyolcmillió örmény él az ország határain kívül világszerte, miközben magának a transzkaukázusi országnak a lakossága hárommillió főre tehető.

– Az általános hangulat az országban jelenleg nyugodt. A szomszédos Iránban, az Oroszországban, Egyesült Államokban, Olaszországban és más országokban tapasztalt járványügyi helyzet miatt a lakosság betartja a kijárási tilalmat és a nyilvános megemlékezések elmaradását sem kritizálja – magyarázza lapunknak Armen Grigorjan. – Azonban, ha a korlátozásokat újra meghosszabbítják, biztosan növekszik majd az elégedetlenség a kis- és középvállalkozások körében, amelyek a csőd szélére kerültek – teszi hozzá a szakember.

Örményországban szerdáig 1473 Covid–19-megbetegedést regisztráltak. A veszélyhelyzet március 16-án lépett életbe az országban, egy héttel később, március 24-től meghirdették a kijárási tilalmat, továbbá egyes üzletek és kereskedelmi egységek kötelező zárva tartását. Hivatalosan a karantén május 14-ig tart.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.