Visszatérhet Nagy-Britanniába az Iszlám Államhoz csatlakozott lány

A bíróság előtt harcolhat a brit állampolgárságáért Shamima Begum, aki 15 éves korában Szíriába szökött.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 16. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat Shamima Begum ügyében: a legfrissebb döntés szerint hazatérhet Nagy-Britanniába, hogy bíróság előtt harcoljon a brit állampolgárságáért. Shamima ügyével sokat foglalkozott a média az elmúlt másfél évben: a bangladesi hátterű 15 éves lány két diáktársával együtt 2015-ben szökött el Londonból, és az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozott Szíriában. A lány hollétéről sokáig semmit nem lehetett tudni, majd 2019 februárjában váratlanul leltek rá egy menekülttáborban.

Shamima Begum az Iszlám Államhoz csatlakozva még 2015-ben – tizenöt évesen – egy holland harcoshoz, Yago Riedijkhez ment feleségül. Az elmúlt években három gyermeke született, de mindannyian életüket vesztették. Miután a lány több év után előkerült a szíriai menekülttáborban, a brit belügyminisztérium megfosztotta állampolgárságától. A lépésnek támogatói és ellenzői is akadtak: míg a liberális beállítottságú erők erkölcsi felelősségről és az átnevelés fontosságáról beszéltek, hiszen szökése pillanatában Shamima Begum kiskorú volt, addig mások azt emelték ki: Nagy-Britannia ellenségeihez csatlakozott, akik nemcsak katonai úton harcoltak az ország és szövetségesei ellen, de több merényletet is végrehajtottak civilek ellen.

Az állampolgárságától megfosztott lány fellebbezett, azzal indokolva a lépést: nem kapott tisztes elbírálást, hiszen a szíriai menekülttáborból nem tudott védekezni a vádakkal szemben. A törvényszék végül helyt adott a fellebbezésnek, így a már húszéves Shamima Begum Nagy-Britanniába utazhat, ahol a bíróság előtt felelhet. Ugyanakkor mindezzel azt is kockáztatja, hogy amennyiben a törvényszék bűnösnek találja őt terrorizmus vádjával, akkor börtönre is számíthat.

A belügyminisztérium szóvivője elítélte a verdiktet. – Ez nagyon kiábrándító bírósági döntés. Engedélyt kérünk, hogy megfellebbezzük. A kormány fő prioritása továbbra is a nemzetbiztonság fenntartása és a lakosság védelme – közölte.

A BBC közel-keleti tudósítója, Quentin Sommerville tavaly készült interjúja Shamima Begummal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.