Visszavág a letartóztatott hongkongi médiamogul

Szerkesztőségével vág vissza Jimmy Lai hongkongi médiamogul a Peking-párti kormánynak, miután az új nemzetbiztonsági törvényre hivatkozva eljárást indítottak az üzletember ellene. A demokráciamozgalom lapja, az Apple Daily újságíróit a Facebookon biztatta a küzdelem folytatására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 12. 11:18
Media mogul Jimmy Lai Chee-ying, founder of Apple Daily is detained by the national security unit in Hong Kong
Bilincsben vitték el a 71 éves médiamogult. REUTERS/Tyrone Siu Fotó: Handout .
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új hongkongi nemzetbiztonsági törvény alapján őrizetbe vett, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezett Jimmy Lai hongkongi médiamogul szerdán felszólította lapja, az Apple Daily újságíróit, hogy a szerkesztőségből folytassák a küzdelmet. Lai a Facebookon közzétett videójában aláhúzta: nem hagyhatják cserben Hongkong lakosságát, amely támogatja őket. Arra kérte a szerkesztőség munkatársait, hogy őrizzék meg cikkeik hangvételét, amely dühíti Kínát és a Peking-párti hongkongiakat. Elismerte: a laptulajdonosoknak egyre nehezebb dolguk van Hongkongban.

– Ennek ellenére folytatnunk kell a munkánkat – hangsúlyozta. Hozzátette, szerencsére nem küldték a kontinensre, Lai ezzel arra célzott, hogy a kínai nemzetbiztonsági törvény lehetővé teszi, hogy Hongkong egyes gyanúsítottakat kiadjon Pekingnek.

Bilincsben vitték el a 71 éves médiamogult. Reuters/Tyrone Siu

Jimmy Lait, a Next Digital cégen keresztül a demokráciamozgalom egyik lapja, az Apple Daily tulajdonosát hétfőn vették őrizetbe látványos rendőrségi akcióval kilenc másik emberrel együtt. Egyebek között csalással és azzal gyanúsítják, hogy titkos tárgyalásokat folytatott meg nem nevezett idegen hatalmakkal. A South China Morning Post című hongkongi lap értesülése szerint átszámítva 32 ezer euró (több mint 11 millió forint) óvadék fejében helyezték szabadlábra.

A médiamágnás tavaly többször is arra buzdította a hongkongiakat, hogy vegyenek részt a Pekinggel szembeni tiltakozó felvonulásokon. A megmozdulásokon több százezer ember jelent meg. A Peking által június 30-án elfogadott, majd azonnal hatályba is lépő nemzetbiztonsági törvény tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére idegen országokkal, vagy külső elemekkel való összejátszást, és egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának. A jogszabály megsértését háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik, de a legsúlyosabb bűncselekményekért akár életfogytiglani börtönbüntetés is járhat.

Bírálói szerint a törvény súlyosan csorbítja a szabadságjogokat és Hongkong autonómiáját. Kína az egy ország, két rendszer elve alapján nagyfokú autonómiát ígért Hongkongnak azt követően, hogy a korábban brit gyarmati uralom alatt álló város 1997-ben újra kínai irányítás alá került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.