Visszavonja az iráni atomprogrammal kapcsolatos felmentéseket az USA

60 napja van az érintett cégeknek, hogy felmondják az iráni projektjeiket, különben szankciók alá kerülnek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 05. 28. 14:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok az iráni atomprogrammal összefüggő felmentések visszavonásáról döntött szerdán – innentől kezdve 60 napja van az érintett cégeknek, hogy felmondják az iráni projektjeiket, különben amerikai szankciók alá kerülnek. A Mike Pompeo amerikai külügyminiszter által bejelentett lépés leginkább Oroszországot és Kínát, valamint európai vállalatokat érinti.

– Irán folyamatos nukleáris eszkalációja világossá teszi, hogy ennek az együttműködésnek véget kell vetni. A nukleáris zsarolás további kísérletei csak még nagyobb nyomást fognak hozni a rezsimre – írta Pompeo a Twitter-fiókján.

Donald Trump amerikai elnök 2018-ban döntött az elődje, Barack Obama idején tető alá hozott iráni atomalku felmondásáról. A megállapodásban, amely korlátozta Irán nukleáris programját, az Egyesült Államok mellett az Európai Unió, Oroszország, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország és Kína vett részt. Mindannyian kritizálták Washington lépését. A kilépés után Trump szankciókat vezetett be Teheránnal szemben, ám a polgári nukleáris szektort érintő, folyamatban lévő projektek felmentést kaptak ez alól. A felmentést néhány havonta meghosszabbították – legutóbb éppen márciusban.

Ezeket a felmentéseket vonja most vissza Washington – a lépés többek között az iráni araki nukleáris reaktort és a fordói urándúsító üzemet érintheti, ahol több nemzetközi cég működik. Az amerikai vezetés egy esetben kivételt tett: a Busherhben működő atomerőmű projektjei a következő 90 napra is megkapták a felmentést az amerikai szankciók alól. A Perzsa-öböl partján található atomerőmű jelenleg egy nukleáris reaktorral rendelkezik, de 2016-ban két újabb reaktorblokk építése indult el az orosz Roszatommal együttműködésben.

Így a busherhi felmentés meghagyása mögött elsősorban biztonsági szempontok lehetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.