Vizsgálatot rendelt el a nigériai elnök a választások elhalasztása ügyében

Muhammadu Buhari nigériai elnök vizsgálatot rendelt el hétfőn az eredetileg február 16-ra kitűzött elnök- és parlamenti választások elhalasztásával kapcsolatban.

Forrás: MTI2019. 02. 18. 22:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pontosan meg kell tudnunk, mi történt és kik a felelősök” – jelentette ki az elnök a pártja, a Progresszív Kongresszus (APC) vezetőivel tartott rendkívüli ülés után. Nyilatkozatában azt mondta, ő maga is csak két órával a választások tervezett kezdete előtt értesült a halasztásról.

Az országban a központi választási bizottság – csupán órákkal a kezdés előtt – február 23-ra halasztotta a választásokat. A bizottság elnöke, Mahmood Yakubu nem indokolta a döntést. Azt mondta azonban, hogy számos kihívásnak nem tudtak eleget tenni, a jelentések szerint pedig a választási anyagokat nem tudták időben eljuttatni az ország különböző részeibe. Hangoztatta, hogy nehéz döntést hoztak, de szükséges volt, hogy sikeres legyen az elnökválasztás és megerősödjön a demokrácia országukban.

Nigéria két nagy pártja, az APC és a Népi Demokrata Párt (PDP) egyaránt bírálta a bizottság döntését.

A választások eredetileg kijelölt napján az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek hűséget fogadó Boko Haram terrorszervezet harcosai öngyilkos merényletet követtek el egy északkelet-nigériai mecsetben. Egyelőre nem világos, hogy a terrortámadás, amelyben legalább tizenegy ember életét vesztette, kapcsolatban áll-e az elnökválasztással.

A múlt héten több ezer, a választásokra küldött szavazókártya-leolvasó semmisült meg Nigéria délkeleti részén a helyi választóbizottság épületében keletkezett tűzben. A kártyákat a 2015-ös elnökválasztás idején használták először. A segítségükkel olvassák le voksolás során a mintegy 83 millió szavazásra jogosult nigériai állampolgár személyi adatait.

Az elnökválasztáson a jelenlegi elnök, Buhari a második államfői ciklusért indul, fő vetélytársa pedig a PDP jelöltje, Atiku Abubakar, aki 1999 és 2007 között Nigéria alelnöke volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.