Pedofil erőszakkal gyanúsítják a francia szocialista politikust

A nyíltan homoszexuális Christophe Girard-t azzal vádolja egy férfi, hogy kamaszkorában tönkretette az életét.

2020. 08. 20. 7:34
Christophe Girard
LIONEL BONAVENTURE / AFP Fotó: Lionel Bonaventure Forrás: Europress-AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedofilvádtól hangos a francia közélet az augusztusi uborkaszezonban, és ez különösen a Párizst irányító baloldalnak kínos. Anne Hidalgo, a főváros idén újraválasztott szocialista főpolgármestere is gyors hátraarcra kényszerült, miután a francia főügyészség kedden bejelentette: vizsgálatot indít volt helyettesével, Christophe Girard-ral szemben kiskorú elleni nemi erőszak gyanújával.

 

Christophe Girard

 

Maradandó lelki sérülések

A nyíltan homoszexuális, 64 éves politikus júliusban volt kénytelen lemondani a kultúráért felelős főpolgármester-helyettesi posztról, miután bírálatok érték – a baloldalon is –, amiért támogatta Gabriel Matzneff pedofíliával megvádolt francia írót. Majd heteken belül következett az újabb botrány: a The New York Times múlt vasárnap riportot közölt egy 46 éves, tunéziai származású férfiról, aki nem kevesebbet állít: a szocialista politikus tönkretette az életét, maradandó lelki sérüléseket hagyva benne. A ma Párizs mellett élő Aniss Hmaïd azzal vádolja Girard-t: harminc évvel ezelőtt, amikor Tunéziában megismerkedtek, a férfi szexre kényszerítette, és éveken át kihasználta szexuálisan, összesen mintegy húsz alkalommal.

Kihasználta a fiatalságomat, a zsenge koromat és mindent a nemi élvezete érdekében. Ez ténylegesen tönkretette az életemet. Ma felperzselt földnek tekintem magam – mondta Hmaïd a liberális amerikai lapnak.

 

Háziszolgaként alkalmazta

Girard tagadja a vádat, rágalomnak nevezve Hmaïd szavait, de elismerte, dél-franciaországi víkendházában háziszolgaként alkalmazta a kamaszfiút. Felvette őt az Yves Saint Laurent luxusdivatházhoz is, ahol ő maga felső vezetőként dolgozott, mielőtt az ezredfordulón politikai karrierbe kezdett volna. A volt szocialista főpolgármester-helyettes most lemondott a párizsi városi tanácsot irányító többségi frakcióban viselt tagságáról is, hogy – mint állítja – nyílt sisakkal védekezhessen a vádak ellen. Ugyanakkor a főváros XVIII. kerületének továbbra is tanácsnoka marad.

Júliusban még barát, augusztusban már nem

A francia sajtónak is feltűnt Anne Hidalgo 180 fokos fordulata az ügyben. Július 23-án még azt írta a Twitteren Girard-ról, Matzneff kapcsán:

Undorodom. Milyen demokráciában élünk, ahol a jogot szóbeszéd, csúsztatások és gyanúsítások tiporják? Teljes támogatásomról biztosítom barátomat, Christophe Girard-t.

 

Augusztus 18-án viszont már – ugyancsak a mikroblogon – Hidalgo elégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy most előzetes vizsgálat indult, és meghallgatják az áldozatot is. Egyben a Girard-ral kapcsolatban felmerült vádak súlyosságáról tesz említést – ezúttal azonban már nem nevezi a barátjának.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.