Vizsgálják a támadó hátterét

Szélsőjobboldali terrorcselekménynek nevezte tegnap a német igazságügyi miniszter a kelet-németországi Halle zsinagógájánál történt szerdai lövöldözést, amelyben ketten életüket vesztették. A sajtó eközben az egyre gyakoribbá váló incidensek politikai következményeit hiányolja.

2019. 10. 11. 6:44
Two people killed in shooting in Halle
Stephan Ballietet bíróságra viszik. Magányos tettes Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Christine Lambrecht német szövetségi igazságügy-miniszter tegnap közölte: egyetlen tettes hajtotta végre a támadást, a sajtóban Stephan Ballietként azonosított 27 éves férfi antiszemita indíttatásból cselekedett.

Az elkövető ellen többrendbeli gyilkosság és gyilkossági kísérlet miatt is vádat emelnek. Balliet szerdán felfegyverkezve próbált behatolni a zsinagógába, amelyben a zsidó vallás engesztelés napja, jom kippur alkalmából 70-80 ember tartózkodott, köztük egytucatnyi amerikai állampolgár. Peter Frank főügyész szavai szerint az elkövető mészárlást akart végrehajtani.

Stephan Ballietet bíróságra viszik. Magányos tettes
Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek

Mint tegnap kiderült, a támadó saját maga által összeszerelt robbanószerkezetekkel és Molotov-koktélokkal próbálta feltörni a zsinagóga ajtaját, ám a bent lévők a biztonsági őrrel együtt sikeresen visszaverték a támadást. A lövöldöző végül egy járókelőt, egy 40 éves nőt, majd egy közeli török büfé alkalmazottját, egy 20 éves férfit lőtt agyon, mielőtt elmenekült a helyszínről. A rendőrség üldözőbe vette, megsebesítette és elfogta a tettest.

Tegnap több százan emlékeztek meg a hallei zsinagógában az áldozatokról. Frank-Walter Steinmeier államfő szégyennek nevezte a történteket, hozzátéve: meg kell védeni a zsidókat. – Botrányos, hogy a rendőrség nem őrizte a hallei zsinagógát egy olyan napon, mint a jom kippur – nyilatkozta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke, Josef Schuster.

A német lapok eközben azt rótták fel a politikai vezetésnek, hogy az antiszemita támadásoknak nincsenek politikai következményei. A Die Welt a bevándorlásellenes párt, az AfD, a futballhuligánok és a neonácik nyilvánvaló összefonódására figyelmeztet, megemlítve: csupán az idei év első felében 8500 szélsőjobboldali bűncselekményt jegyeztek fel.

Az antiszemita támadások 90 százalékát radikális jobboldali személyek követik el. Riasztónak tart a közvélemény egy új jelenséget is: a márciusban, két új-zélandi mecsetben elkövetett lövöldözéshez hasonlóan ez esetben is magányos tettes akciójáról van szó, aki feltehetőleg az interneten radikalizálódott, tettét pedig a fejére szerelt kamerával élőben közvetítette.

A Bild napilap által megszólaltatott rokonai és ismerősei szerint Balliet magának való ember, a számítógép megszállottja, aki az édesanyjával élt együtt. A hatóságok egyelőre nem találtak arra utaló jelet, hogy kapcsolatban állt volna szélsőjobboldali csoportokkal. Peter Frank főügyész közölte, tisztázni kell, miként radikalizálódott, voltak-e segítői és tudott-e valaki a támadás tervéről. Meg akarják állapítani, aktív volt-e a darkneten, az internet – egy névtelenséget biztosító technológia révén – főleg bűnözők által használt részén.

Elhatárolódott a Hamász is

Elítélte tegnap a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin radikális iszlamista szervezet a németországi Halle zsinagógája elleni támadást, szégyenteljesnek nevezve azt, az áldozatokat pedig ártatlanoknak. – Ez a támadás bizonyítja, hogy a terrorizmus veszélyt jelent minden ember számára, hogy a terrorizmusnak nincsen vallása, és nem egyetlen nemzetre korlátozódik – közölte a terrorszervezet, amely öngyilkos merényletek tucatjait követte el a 2000 és 2005 közötti palesztin felkelés, az intifáda során. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő még előző nap úgy fogalmazott, a hallei támadás az európai antiszemitizmus újabb megnyilvánulása volt. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.