Volt embere is Trump ellen fordult

Barack Obama is közleményt adott ki, s közvetlenül vagy közvetve többen is bírálták Trumpot.

2020. 06. 04. 17:28
At sunrise, a protester waves goodbye at soldiers withdraw in Washington
MINNEAPOLIS-POLICE/PROTESTS-WASHINGTON Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillapíthatta valamelyest az elszabadult indulatokat az Egyesült Államokban, hogy halált okozó testi sértésről hirtelen felindulásból elkövetett emberölésre súlyosbították a vádat Amerika jelenleg leggyűlöltebb fehér rendőrtisztjével szemben. Derek Chauvin intézkedése nyomán halt meg a múlt héten Minneapolisban egy fekete férfi, George Floyd, elhúzódó tüntetéshullámot és zavargásokat váltva ki Amerika-szerte. Bűnrészesség miatt most vádat emeltek azokkal a rendőrökkel szemben is, akik tétlenül nézték, hogy Chauvin hosszú percekig térdel a levegőért könyörgő Floyd nyakán. Az országos zavargásokban eddig legalább 13 ember halt meg, több mint tízezer főt pedig őrizetbe vettek; a vandalizmus és a fosztogatás az utóbbi napokban némileg alábbhagyott.

Mindenesetre a politikai elit egyre több szereplője fordul szembe Donald Trumppal, akinek a héten védelmi minisztere, Mark Esper is ellentmondott, amikor kijelentette: nem tartja indokoltnak, hogy akár a hadsereget is kivezényeljék az erőszakba forduló tüntetések miatt, amelyekért Trump a szélsőbaloldaliakat és a huligánokat okolta. James Mattis, Trump előző (2017–19) védelmi minisztere azt mondta: az elnök meg akarja osztani az Egyesült Államokat. – Amióta az eszemet tudom, Donald Trump az első elnök, aki nem próbálja meg összefogni az amerikaiakat, de még csak úgy sem tesz, mintha ezt akarná – fogalmazott Mattis, akinek szavaira Trump szinte azonnal reagált a Twitter mikroblogon, hivatali elődjére is utalva: „Valószínűleg az egyetlen, ami közös bennem Barack Obamával, hogy mindkettőnket az a megtiszteltetés ért, hogy kirúghattuk Jim Mattist, a világ legtúlértékeltebb tábornokát.”

Fotó: MTI

Mind a négy, még életben lévő volt amerikai elnök elítélte a rasszizmust, a faji alapú hátrányos megkülönböztetést és az egyenlőtlenséget a zavargások nyomán, írta a távirati iroda. Jimmy Carter, Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama is közleményt adott ki, s közvetlenül vagy közvetve többen is bírálták Trumpot, aki ugyan többször is elítélte Floyd meggyilkolását, de nem emelte fel a szavát a rasszizmus és a feketék elleni gyakori rendőri brutalitással szemben. Bush – az egyetlen republikánus az élő exelnökök között – egyebek mellett sokkoló kudarcnak nevezte, hogy számos fekete polgárt zaklatnak és fenyegetnek a hazájában. Obama – az eddigi egyetlen fekete bőrű amerikai elnök, akinek apja kenyai egyetemi ösztöndíjas volt – leszögezte: a tüntetéshullám valódi és jogos frusztrációt jelez azzal kapcsolatban, hogy évtizedek óta nem sikerül megreformálni a rendőrségi gyakorlatokat, illetve a büntetőjogi rendszert. Kiemelte ugyanakkor, hogy a mostani megmozdulások reménykeltők, és azt mutatják, hogy komoly társadalmi szándék van a változásra. Bush 2001 és 2009, Obama pedig 2009 és 2017 között irányította az országot.

Trump a felmérésekben jelenleg több százalékpontos lemaradásban van várható demokrata ellenfelével, Joe Bidennel szemben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.