Volt kormányfő nyerte a bissau-guineai elnökválasztást

Forrás: MTI2020. 01. 02. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Umaro Cissoko Embalo volt kormányfő, a hadsereg egykori tábornoka nyerte a bissau-guineai elnökválasztást – jelentette be a választási bizottság. Ellenfele csalásra panaszkodik, és közölte, hogy bíróságon fogja megtámadni az eredményt.

A 47 éves Embalo 2016 és 2018 között volt a nyugat-afrikai ország miniszterelnöke, és most, a közlés szerint, a szavazatok 54 százalékát kapta az elnökválasztás második fordulójában vasárnap.

Ellenfele, egy másik volt kormányfő, a kormánypárt tagja, Domingos Simoes Pereira 46 százaléknyi szavazatot kapott a José Mário Vaz leköszönő elnök utódjának megválasztásáért tartott voksoláson. Vaz elnökségét belpolitikai csatározások, rosszul működő parlament és korrupció jellemezte.

Ha Pereira nem győz a bíróságon, Embalóra, aki Vaz kormányfője volt, hárul az a nehéz feladat, hogy kivezesse a politikai zsákutcából, és korszerűsítse az 1,6 milliós lélekszámú országot.

1974-es függetlenné válása óta a volt portugál gyarmat Bissau-Guineában kilenc államcsíny vagy puccskísérlet történt.

Vaz 2014-es hivatalba lépése óta az országnak hét kormányfője volt, és a bizonytalanság a gazdaságot is súlyosan érintette.

„Egységre, megbékélésre és egyetértésre szólítok fel mindenkit a bissau-guineai békés élet érdekében” – mondta szerdai sajtóértekezletén Embalo, külön említve az oktatás és az energiaszektor fejlesztését.

Pereira bírósági beadványa azonban várhatóan tovább mélyíti a belpolitikai zűrzavart – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség. Az 56 éves politikus, aki a novemberi első fordulóban biztosan végzett az első helyen, hívei előtt kijelentette: több szavazókörben a szavazatok száma meghaladta a szavazásra jogosultakét, és panaszával a legfelsőbb bírósághoz fordul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.