Von der Leyen: Tízmillió érv van a magyar EU-tagság mellett

Érzelmektől fűtött vita zajlott a pedofília elleni törvényről Brüsszelben.

2021. 06. 25. 14:25
null
Fotó: Mario Salerno Forrás: Európai Tanács
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek délután véget ért az állam- és kormányfők kétnapos csúcstalálkozója Brüsszelben. Ahogy arról lapunk is írt, az ülést elnöklő Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a pedofília elleni magyar törvényt is vitára bocsátotta csütörtök este. Orbán Viktor az értekezletre érkezve arról nyilatkozott: ő maga kész kritikus kollégái rendelkezésére állni, hiszen szó sincs homoszexuálisokra vonatkozó törvényről. – A törvényünk a gyermekek neveléséről szól – mondta. A liberális holland miniszterelnök, Mark Rutte viszont annak a véleményének adott hangot, hogy amennyiben Magyarország nem vonja vissza a törvényt, akár el is hagyhatja az uniót.

Az EU-intézmények vezetői a csúcstalálkozót követő brüsszeli sajtótájékoztatójukon beszéltek a magyarügyről, Ursula von der Leyen kifejezetten reagált is Rutte fenyegetésére. Mint azt az Európai Bizottság elnöke mondta,

a magyar EU-tagságnak pontosan tízmillió oka van, hiszen közel ennyien élnek Magyarországon.

Mindazonáltal Von der Leyen is kritikus volt a törvénnyel kapcsolatosan, emlékeztetett rá, hogy az Európai Bizottság a héten levelet küldött a magyar kormánynak a jogszabállyal kapcsolatos jogi aggályokról. Szerinte az ülésen több országvezető kifejezte, hogy a törvény elfogadása nem fér össze az uniós értékekkel. Charles Michel ennek margóján egyenesen azt mondta:

a tagállamoknak bizony el kell fogadniuk a közösségi jog, valamint az európai értékek elsőbbségét.

A belga politikus szerint a magyar törvényről szóló vita nagyon sokszor érzelmektől fűtött volt.

Ursula von der Leyen és Emmanuel Macron az EU-csúcstalálkozón. Fotó: Európai Tanács

António Costa portugál miniszterelnök, a július elsejével véget érő portugál EU-elnökség vezetője is Rutte oldalára állt: az uniós tagság szerinte is az alapértékek elfogadásától függ. A baloldali politikus az intézményi tájékoztatón emlékeztetett arra is, hogy a héten az Általános Ügyek Tanácsában tartottak meghallgatást a magyar és lengyel jogállamisági eljárásokban.

A csúcstalálkozón diplomáciai források szerint

Mateusz Morawiecki lengyel és Janez Jansa szlovén miniszterelnök is egyértelműen a magyar álláspont mellett érvelt.

Morawiecki az értekezletet követően meg is erősítette, hogy az esti vita során elmondta: szó sincs az LMBTQ-személyek elleni fellépésről, Magyarország mindössze a szülők gyermekek nevelésére vonatkozó jogait védi. – Meggyőződésem szerint helyénvaló, hogy a szülők dönthessenek arról, ki és milyen alapon folytathat művelődési, illetve indoktrinációs tevékenységet az iskolákban – húzta alá.

Az országvezetők közül összesen tizenheten a csúcsértekezlet előtt megfogalmazott nyílt levélben álltak ki az LMBTQ-közösség mellett. A dokumentum is látványos földrajzi töredezettségről árulkodik: a visegrádi országok, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Románia és Litvánia országvezetője sem jegyezte a levelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.