Vucsics pártja az esélyes a szerbiai választásokon

Április 26-án köztársasági, tartományi és önkormányzati választások lesznek Szerbiában. A köztársasági parlamenti választásokat Alekszandar Vucsics államelnök írta ki.

Tóth Péter (Vajdaság)
2020. 03. 06. 14:35
VUCIC, Aleksandar
Belgrád, 2020. március 4. Aleksandar Vucic szerb elnök sajtóértekezletet tart belgrádi hivatalában 2020. március 4-én. A kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) vezető Vucic bejelentette, hogy április 26-ra írta ki a parlamenti választást. A valamivel több mint 6,7 millió választópolgár április 26-án az országos pártlistákon kívül önkormányzati és tartományi parlamenti listákra is leadhatja a voksát. MTI/AP/Darko Vojinovic Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 26-án köztársasági, tartományi és önkormányzati választások lesznek Szerbiában. A köztársasági parlamenti választásokat Alekszandar Vucsics államelnök írta ki. A szavazati joggal rendelkező polgárok mintegy 6,7 millióan vannak, és 250 köztársasági képviselőhely sorsáról dönthetnek. A választás előkészítése előtt egy hónappal ötről három százalékra csökkentették a parlamenti bejutási küszöböt. Ezt többek között azzal indokolták, hogy korábban több ellenzéki párt is bojkottot jelentett be, mivel úgy vélik, nincsenek meg a feltételek a tisztességes választások lebonyolításához. A jelenleg kormányzó Szerb Haladó Pártnak (SNS) és annak elnökének, Alekszandar Vucsics államelnöknek elsősorban azt róják fel, hogy rátette a kezét a média aránytalanul nagy részére. Néhány kisebb ellenzéki párt és tömörülés bejelentette, hogy kitart a bojkott ötlete mellett, míg más ellenzéki pártok mégis megméretik magukat. Szerbiában a legutóbb négy évvel ezelőtt, 2016-ban tartottak általános választásokat. Azóta gyakran felvetődött az előre hozott választások kiírása, de végül hosszú idő után megtörtént, hogy mindhárom szinten kitölthetik mandátumaikat a megválasztott képviselők.

Az államfő biztosra megy a voksoláson
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

A Vajdaságban a parlament képviselőhelyeiért folyik majd a politikai küzdelem a kampánycsendig, ami két nappal a szavazóhelyek megnyitása előtt lép életbe. Valamivel több mint 1,7 millió választópolgár a 120 fős tartományi törvényhozás tagjait választja meg. Pásztor István, a Szerbia északi részén fekvő tartomány képviselőházának elnöke arra kérte a választópolgárokat, hogy éljenek szavazati jogukkal, vegyen részt a voksoláson, mert csak így dönthetnek arról, milyen legyen a vajdasági politika az elkövetkező négy évben.

Több magyar párt is van Szerbiában, de az idők során a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) lett olyan erő, amely a vajdasági magyar nemzeti közösség legbefolyásosabb szereplőjévé nőtte ki magát. A Szerb Haladó Párt koalíciós partnereként helyi, tartományi és köztársasági szinten is hatékonyan tudták vállalni a magyarok érdekképviseletét. A VMSZ felkarolta, politikai programjába beépítette és eredményesen képviselte az elmúlt időszak meghatározó és megoldásra váró magyar ügyeit. A párt elnöke, Pásztor István azt nyilatkozta, azokban az önkormányzatokban, ahol vezető pozícióban van a párt, meg szeretnék azt őrizni. Ahol gyengébb koalíciós partnerként szerepeltek, ott pedig erősítenék a pozíciójukat. Arra is lát esélyt, hogy Szabadkának ismét magyar polgármestere legyen. Pásztor István azt is elmondta, hogy a magyarság számbeli fogyása ellenére a négy évvel ezelőttivel megegyező vagy még annál is jobb választási eredményre számít. Szerbiában mintegy kétszázezer olyan polgár él, aki magyarnak vallja magát. A legutóbbi parlamenti választáson a 250 tagú törvényhozásban négy képviselői helyet sikerült megszerezni. A tartományi parlamentnek Pásztor István az elnöke, Topolyán, Zentán és Magyarkanizsán pedig a képviselő-testületben VMSZ-es többség gyakorolja a hatalmat, és ezeknek a községeknek magyar a polgármestere is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.