Vuhan teljes lakosságát, 11 millió főt tesztelnek tíz nap alatt

A tömeges tesztelés választ adhat arra, hogy az enyhítések mennyire gyorsíthatták fel a vírus terjedését.

2020. 05. 13. 10:42
Medical staff carry a box as they walk at the Jinyintan hospital, where the patients with pneumonia caused by the new strain of coronavirus are being treated, in Wuhan
Kórházi dolgozók Vuhanban, ahonnan a betegség útjára indult Fotó: Darley Shen Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vuhanban vasárnap ismét diagnosztizáltak egy koronavírus-fertőzöttet, ami egyúttal azt is jelenti, hogy bár április eleje óta egyetlen megbetegedést sem jelentettek, most ismét felbukkant a koronavírus a járvány epicentrumában. A tartomány vezetői azonban nem késlekednek a válasszal: a BBC brit hírtelevízió portálja szerint

a közép-kínai város azt tervezi, hogy tíz nap alatt a teljes lakosságot, azaz 11 millió főt letesztelnek.

A kínai médiában egyébként már meg is jelent a tömeges tesztelésről szóló felhívás, noha a brit hírportál megjegyzi, a terv még csak a korai szakaszában van. Az ugyanakkor bizonyos, hogy már a város összes kerülete megkapta a felszólítást, hogy mihamarabb nyújtsák be az azzal kapcsolatos terveket, hogy hogyan kiviteleznék a tesztelést.

A teljes körű tesztelést egyébként a tervek szerint nem az ellenanyagot kimutató szerológiai tesztekkel, hanem annál összetettebb, biztosabb eredményt hozó PCR-vizsgálatokkal végzik majd el. Elemzők az eredménytől azt várják,

megmutathatja, hogy a több mint két hónapig tartó drákói szigort követő enyhítések mennyire gyorsíthatták fel a vírus terjedését.

A városban egyébként 76 napig tartott a karantén, ami április 8-án ért véget.

A koronavírus nem csak Kínában jelent meg újra: noha nemrég még a járvány terjedésének megállítását célzó hatékony kormányzati fellépések miatt járt az egész világ Dél-Korea csodájára, most úgy tűnik, Szöul lehet az újranyitás levezénylésének elrettentő példája is. A kelet-ázsiai országban ugyanis újabb tömeges megbetegedéseket regisztráltak a napokban, a kontaktkutatások pedig egy éjszakai klubban érnek össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.