Vulkán tört ki az izlandi főváros, Reykjavík közelében + videó

A XII. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 20. 11:29
Volcanic eruption at Geldingadalur
epa09085132 A frame grab from video provided by the Icelandic Coast Guard shows the volcanic eruption at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula, in Iceland, 19 March 2021 (issued 20 March 2021), as seen from a Coast Guard helicopter. The southern end of the lava flow is about 2.6 km from Sudurstrandarvegur. According to initial information, the fissure is about 200 m long. The volcanic eruption began at around 21:15 UTC on 19 March at Geldingadalur, close to Fagradalsfjall on the Reykjanes Peninsula. EPA/ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Fotó: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT Forrás: MTI/EPA/ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében tegnap este. A mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt. A kitörés a fővárostól harminc kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy kétszáz futballpályányi területet.

A XII. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén.

Az elmúlt négy hétben mintegy negyvenezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest.

A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavík településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást. Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár százméteres lávaszökőkút is kialakulhatott. A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Þorlákshöfn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet.

Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követően, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem. A repülőtér érkező és induló járatokat regisztráló honlapja szerint nincs fennakadás a légi forgalomban. Nem úgy, mintegy tizenegy éve, amikor az Eyjafjallajökull vulkán kitört, és 900 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani kitörés nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe.

(A borítóképen az izlandi parti őrség által készített videofelvétel a Reykjanes-félszigeten, a Fagradalsfjall közelében található Geldingadalurnál kitört vulkánról, 2021. március 19-én. Fotó: MTI/EPA/ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT MANDATORY CREDIT: ICELANDIC COAST GUARD HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.