Wales és Skócia ellenzi a brit miniszterelnök terveit

Mától lépnek életbe az újabb járványügyi intézkedések Angliában, így tovább enyhítenek a korlátozásokon.

2020. 05. 12. 17:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mától lépnek életbe az újabb járványügyi intézkedések Angliában, amelynek értelmében tovább enyhítenek a koronavírus miatt bevezetett korlátozásokon: lehet a szabadban tartózkodni, lehet napozni, sportolni a parkokban, sőt autós kirándulásokat is lehet tenni. Boris Johnson brit miniszterelnök azt is elmondta: aki nem teheti meg, hogy otthon végezze a munkáját, azt arra bátorítják, nyugodtan járjon be a munkahelyére. A kormányfő üzenete azonban megtévesztő volt, hiszen nem világos, hogy az Egyesült Királyság egészéről, vagy csupán Angliáról beszélt-e?

Az egészségügy területén ugyanis Észak-Írország, Skócia és Wales autonómiával rendelkezik, Edinburgh és Cardiff márpedig nem ért egyet a korlátozások lazításával, és saját tanácsaikat fogalmazták meg a polgáraiknak. – Nekem kell eldöntenem, mi a jó Skóciának. Egyelőre túl kockázatosnak tartom a korlátozások enyhítését, mert a vírust még nem tudtuk kordában tartani – nyilatkozta Nicola Sturgeon skót kormányfő, aki hozzátette: nem lenne szabad megengedni, hogy még többen járjanak dolgozni és iskolába, még többen használják a tömegközlekedést. – Jobb lett volna, ha a miniszterelnök úr világossá teszi, mikor beszél az Egyesült Királyság egészéről, s mikor csupán Angliáról – bírálta Boris Johnsont a walesi kormányfő, Mark Drakeford is. Skóciához hasonlóan Wales is a „Maradj otthon!” üzenetet részesíti előnyben az Angliára vonatkozó „Légy éber!” helyett. Mark Drakeford arra is figyelmeztette nemzettársait, hogy egyelőre ne utazzanak az Egyesült Királyság más területeire, az Angliából nem létfontosságú okokból Walesbe utazókat pedig pénzbüntetéssel sújtják. Az Egyesült Királyságban több mint 223 ezren kapták el bizonyíthatóan a koronavírust, és 32 ezer felett van a halálos áldozatok száma. A napi új esetek száma nem csökken jelentős mértékben, az elmúlt napokban a négyezret közelítette meg.

Franciaországban hétfőn kezdődött meg a korlátozások enyhítésének első fázisa, megnyitották kapuikat az óvodák és az általános iskolák, ám az aggódó szülők nem kötelesek iskolába küldeni gyermekeiket. A franciák hétfőn hagyhatták el először otthonaikat igazolás nélkül, a nyolc hétig tartó általános karantén feloldásának hatására azonban kaotikus állapotok alakultak ki. Helyi sajtóbeszámolók szerint a franciák tömegesen indultak például cigarettát vásárolni a francia–spanyol határra, ahol fele annyiba kerül a dohánytermék. Miután nem tartották be a társadalmi távolságtartás szabályait, a rendőrségnek kellett beavatkoznia. A szabályokra legyintve gyülekezett több tucat fiatal Párizsban is a Szajna-parton, ahol alkoholt fogyasztottak és piknikeztek. A rendőrség elküldött mindenkit a helyszínről. Párizs ennek ellenére nagyrészt csendes volt, a tömegközlekedési járműveken kevesen utaztak. Franciaországban 177 ezren fertőződtek meg és közel 27 ezren haltak bele a járványba. A napi új esetek száma az elmúlt napokban 500 alá csökkent.

Óvatos spanyol nyitás

Spanyolországban 27 ezerhez közelít az új koronavírus okozta halálesetek száma – közölte tegnap a spanyol egészségügyi minisztérium. A tartományok jelentései alapján készült összesítés szerint 176-an hunytak el az elmúlt egy nap során a fertőzöttek közül, a halálozások száma már negyedik napja kétszáz alatt maradt. Tovább nőtt a gyógyultak száma: a fertőzést összesen 138 980-an győzték már le. Salvador Illa egészségügyi miniszter a kormány ülését követő sajtótájékoztatón ismét kedvezőnek nevezte a járvány alakulását. Elmondta: hétfőről keddre 0,2 százalékkal lett több új fertőzött, a cél, hogy ez a növekedés továbbra se haladja meg az egy százalékot. Salvador Illa felhívta a figyelmet az óvatosságra és az egészségügyi előírások betartására különösen azokon a területeken, ahol hétfőtől tovább lazítottak a járványügyi védekezésen. Ebben, az úgynevezett egyes fázisban például megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, de csak 50 százalékos kihasználtság mellett. Az enyhítés első napján országszerte több helyszínen kellett a rendőrségnek intézkednie, mert nem tartották be az előírt létszámkorlátozást. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.