Washington a hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólítja fel Kínát

A hongkongi autonómia tiszteletben tartására szólította fel Kínát szerdán kiadott közleményében az amerikai külügyminisztérium.

Forrás: MTI2019. 08. 14. 22:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány „rendkívül aggódik” a hongkongi határnál tapasztalható „kínai paramilitáris mozgások” miatt – fogalmazott külügyi szóvivő, Morgan Ortagus által aláírt közlemény.

„Elítéljük az erőszakot és valamennyi érintett felet önmérsékletre intünk, egyben továbbra is határozottan támogatjuk a szólásszabadságot és a békés gyülekezés szabadságát” – fogalmazott a State Department (külügyminisztérium) közleménye.

A dokumentumban háromszor fordul elő a „magas szintű” hongkongi autonómia tiszteletben tartásának követelése. Ortagus hangsúlyozta: az autonómia „folyamatos rombolása” kockáztatja Hongkong különleges státuszát a nemzetközi politikában.

A külügyminisztérium határozottan visszautasította azokat a vádakat, melyek szerint külföldi erők állnának a hongkongi zavargások hátterében.

A tárca egyúttal „fokozott óvatosságra” figyelmeztette a Hongkongba utazókat.

Donald Trump amerikai elnök kedden Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy az amerikai hírszerzéstől kapott információi szerint Peking csapatokat küld a kínai-hongkongi határhoz.

Később az elnök újságíróknak azt fejtegette, hogy „nagyon bonyolult a helyzet”, de reményei szerint sikerül olyan megoldást találni, amely mindenki, Kína számára is megfelelő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.