Washington aggódik a Ciprus közelében elkezdett török próbafúrások miatt

Az Egyesült Államok aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Törökország bejelentette: próbafúrásokat kezdett el egy tengeri területen, amelyet a nicosiai kormány Ciprus kizárólagos gazdasági övezetének részeként tart számon – közölte vasárnap Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő.

Forrás: MTI2019. 05. 06. 16:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ortagus provokatívnak nevezte Törökország lépését, mert szerinte az feszültséget kelt a térségben. A szóvivő felszólította Ankarát, hogy függessze fel vitatott tevékenységét, és önmérsékletre kért minden felet.

Az újabb konfliktus tovább ronthatja Törökország és az Egyesült Államok amúgy is feszült viszonyát.

A török média szombaton Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterre hivatkozva számolt be arról, hogy próbafúrások kezdődtek a sziget környékén a csak Ankara által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaság engedélyével. Törökország és a nemzetközileg elismert ciprusi kormány többször feszült már egymásnak területi viták miatt a Földközi-tenger keleti medencéjében lévő olaj- és földgázmezők után kutatva.

Törökország októberben indította útnak első, Fatih nevű fúróhajóját, amely Antalya török tengerparti város közelében folytat próbafúrásokat. Ankara egy második fúróhajót is vásárolt, amelyet eredetileg a fekete-tengeri térségben tervezett használni, de végül Ciprushoz vezényelt.

A szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság igényt tart a Ciprus környéki vizek alatt található energiahordozók egy részére, azonban a nicosiai kormány nem hajlandó tárgyalni vele erről.

Ciprus 1974-ben, egy görög katonai puccsot követő török invázió után szakadt két részre. Törökország nagyjából 35 ezer katonáját állomásoztatja Észak-Cipruson. A ciprusi görögök és törökök közötti béke- és országegyesítési tárgyalások mindmáig nem vezettek eredményre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.