Washingtoni hátszelet kapott Benjamin Netanjahu

Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő ismét megerősítette az országaik közötti, megbonthatatlan partneri kapcsolatot, de Trump ennél is nagyobb szívességgel jutalmazta vendégét.

2019. 03. 26. 10:23
U.S. President Trump welcomes Israel's Prime Minister Netanyahu at the White House in Washington
USA-ISRAEL/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel az előre hozott izraeli választások előtt Donald Trump amerikai elnök tegnap a Fehér Házban fogadta Benjamin Netanjahut, lendületet adva ezzel az izraeli miniszterelnöknek, hogy ötödjére is elfoglalhassa a miniszterelnöki széket, ezzel pedig a zsidó állam leghosszabb ideig hivatalban lévő kormányfője legyen. Netanjahunak szüksége is van a támogatásra, hiszen egyfelől a hivatali vesztegetés és csalás miatt vádat emelhetnek ellene, másfelől pedig legfőbb kihívója, az Izraelnek az Irántól és Szíriától érkező fenyegetések ellen védelmet ígérő Beni Ganc és pártja, a Kék-fehér elnevezésű centrista tömörülés egyre jobban szerepel a közvélemény-kutatásokban. A legutóbbi szondán Gancék már fej fej mellett álltak a miniszterelnök jobbközép Likud pártjával.

Az amerikai elnök és az izraeli kormányfő ismét megerősítette az országaik közötti, megbonthatatlan partneri kapcsolatot, de Trump ennél is nagyobb szívességgel jutalmazta vendégét.

Fotó: Reuters

Korábbi ígéretének megfelelően aláírta azt a nyilatkozatot, miszerint az USA hivatalosan elismeri a zsidó állam fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Ez a napokban komoly felháborodást váltott ki a világ nagy részén, különösen a Közel-Keleten. Noha a Reuters tudósítása szerint az amerikai elnök utalt arra, hogy döntésével nem kíván beavatkozni az izraeli választásokba, elemzők úgy értékelik, hogy a döntés időzítése kedvez az izraeli miniszterelnöknek. A CNN amerikai hírtelevízió elemzése szerint Trump tegnapi lépése is annak bizonyítéka, hogy milyen kölcsönös függőség alakult ki a két politikus között.

A miniszterelnöknek mindig is kulcsfontosságú volt a jó kapcsolat fenntartása a mindenkori amerikai elnökökkel, Trump számára pedig az országa Közel-Kelet-politikájában az elmúlt években véghezvitt 180 fokos fordulat kiváló lehetőséget teremt arra, hogy ebben is megkülönböztesse magát elődjétől, a demokrata párti Barack Obamától. Noha Netanjahu eredetileg négynapos vizitre érkezett az amerikai fővárosba, a Trumppal való találkozója után azonnal hazautazott. Hétfőn hajnalban ugyanis egy Gázai övezetből indított rakéta csapódott be egy Tel-Aviv közelében lévő lakóházba, hat embert, köztük egy csecsemőt megsebesítve. ­Izrael ­2014-es, ötvennapos gázai háborúja óta nem fordult elő, hogy Tel-Aviv környékét érte volna rakétatámadás. A hadsereg már délután megkezdte az övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet állásainak bombázását.

Mindeközben visszakozott tegnap a román kormányfő az izraeli nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése ügyében. Viorica Dancila miniszterelnök elismerte, nem született még erről döntés Bukarestben, és mindössze személyes véleményét fejezte ki, amikor azt mondta, meg kell ezt tenni. Az Európai Unió álláspontja változatlan Jeruzsálem státusát illetően, közölték tegnap Brüsszelben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.