Washingtoni össztűz Kínára

Harminc év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására.

Buzna Viktor–Kottász Zoltán
2020. 06. 02. 7:17
null
A nemzetbiztonsági törvény felbőszítette a helyieket Fotó: MTI/AP/Vincent Yu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc év óta először nem adott engedélyt a hongkongi rendőrség a gyertyás virrasztás megtartására, amelyet a pekingi Tienanmen téri tüntetés vérbe fojtásának évfordulója alkalmából rendeznek minden évben – jelentette tegnap az MTI. A hatóságok a koronavírus-járvány miatt bevezetett távolságtartási és gyülekezési szabályokra hivatkoztak. Kínán belül csak Hongkongban és Makaón lehetett eddig az 1989-es tüntetésekről megemlékezni. 1989 tavaszán diákok kezdeményezésére több mint egymillió ember gyűlt össze a Tienanmen téren. A kommunista vezetés június elején rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverésekor sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet.

A nemzetbiztonsági törvény felbőszítette a helyieket
Fotó: MTI/AP/Vincent Yu

A kínai parlament a múlt héten fogadta el a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet, amely a kritikusok szerint nagyban korlátozná a nyitott gazdaságáról, nyugati üzleti környezetéről ismert város garantált önállóságát. – Kína folyamatos fenyegetést jelent a nyugati világra – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap, a Fox televíziónak adott interjújában. – A mai Kínai Kommunista Párt szándéka a nyugati eszmék, a nyugati demokráciák, a nyugati értékrend szétrombolása – közölte. Donald Trump amerikai elnök pénteken jelentette be, hogy a terület autonómiájára vonatkozó kínai jogsértés miatt visszavonja Hongkong különleges kereskedelmi státusát. Az amerikai kormányzat emellett felfüggeszti egyes kínai állampolgárok amerikai beutazásának engedélyezését, mert lehetséges biztonsági kockázatot jelentenek.

Teresa Cheng hongkongi igazságügyi miniszter szombaton bírálta az Egyesült Államok szerinte intervencio­nista politikáját, mondván: nincs szó az autonómia korlátozásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.