WHO: Nem kell lemondani a tokiói játékokat

A legfertőzöttebb Hupej tartományon kívül csökken Kínában az új megbetegedések száma, de egyre több egészségügyi dolgozó fertőződik meg az új koronavírus miatt. A hosszas veszteglés után Kambodzsában kikötött tengerjáró hajó utasairól, illetve a két hete Vuhanból hazaérkezett franciákról is kiderült, nem betegek.

2020. 02. 15. 11:47
A sculpture with Euro symbol is pictured in front of the European Parliament in Brussels
Az euró emblémája Brüsszelben. Máshogy osztanák el a pénzt Fotó: Francois Lenoir Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kínában egy nap leforgása alatt ­121-en vesztették életüket a koronavírus okozta tüdőgyulladásban, ebből 108-an a járvány gócpontjának számító Hupej tartományban. Hupejen kívül folyamatosan csökken az új megbetegedések száma, közölte tegnap az országos egészségügyi bizottság, hozzátéve: mindeközben újabb reményt keltő terápiás módszert kezdtek el tesztelni. A fertőzöttek száma 64 ezer körülire emelkedett, míg a halálos áldozatoké 1400 körül alakult. Több mint 55 ezer embert kezelnek a betegséggel. De Kínában országosan már több mint 1700 egészségügyi dolgozó fertőződött meg, legkevesebb hatan meg is haltak. A kórházak továbbra is arra panaszkodnak, hogy hiány van védőfelszerelésből, például maszkokból.

Japán bejelentette: 10,3 milliárd jent (mintegy 29,2 milliárd forint) csoportosít át a költségvetés tartalékából a koronavírus okozta járvány megfékezésére. A pénz nagy részét vészhelyzeti intézkedésekre költik; gyorstesztek és oltóanyag kifejlesztésére, valamint kórházak felkészítésére a fertőzöttek tüneteinek kezelésére. A maszkgyártó cégek 30 millió jen (85,1 millió forint) támogatást igényelhetnek kapacitásbővítésre, miután a kormány havi 600 millió maszkot szeretne gyártatni az ország mintegy 120 millió lakosának, jelentették hírügynökségek. Az olimpiai játékok közeledtével megerősítik a karanténra vonatkozó intézkedéseket is.

– Az a célunk, hogy megfékezzük a fertőzés terjedését, és hogy megakadályozzuk, hogy a fertőzöttek állapota rosszabbra forduljon – szögezte le Abe Sindzó miniszterelnök egy nappal azután, hogy egy nyolcvanéves asszony, aki nem is járt külföldön, belehalt a Covid–19-fertőzésbe. Ő a vírus első halálos áldozata a szigetországban, és csak a halála után derült ki, hogy a vírus végzett vele. De a nyári olimpia miatt egyelőre nem kell aggódni. A járvány ellenére az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs ok a tokiói játékok törlésére – közölte tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB). A WHO olyan javaslatot sem tett, hogy más helyszínt keressenek – mondta John Coates, a NOB koordinációs bizottságának vezetője. Nincs szükség vésztervre, áll a WHO ajánlásában.

Az euró emblémája Brüsszelben. Máshogy osztanák el a pénzt
Fotó: Reuters

A kambodzsai Kampongszom kikötővárosban tegnap partra szállhattak a Westerdam tengerjáró turistahajó utasai, miután két hetet töltöttek a hajó fedélzetén, és öt ország utasította el őket a Covid–19-járványtól tartva, jelentették hírügynökségek. A hajó 1455 utasa és a 802 fős személyzet közül senki sem fertőződött meg a vírussal. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója méltatta Kambodzsát, amiért példát mutatott nemzetközi szolidaritásból. Franciaországban tegnap elhagyhatta a Vuhanból két héttel ezelőtt hazaszállított francia állampolgárok első csoportja a karanténként kijelölt tengerparti üdülőközpontot.

Kiberbűnözők támadnak

A koronavírus megjelenése óta egy olyan új kiberbűnözői módszer van kibontakozóban, amely a felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságára, félelmére épít – hívta fel a figyelmet tegnap a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete. Mint kifejtették, a csalók a pandémiára építve e-maileken keresztül folytatnak adathalászatot, illetve próbálnak zsarolóvírus-kampányt folytatni, megtéveszteni az embereket, vagy káros kódokat juttatni az eszközeikre. A csaló levelek jellemzően többféle hamis hírrel keltenek figyelmet, például a vírus ellenszerével kapcsolatos áttörésről, alternatív gyógymódokról, egészségügyi eszközök hiányáról és beszerzésük lehetőségeiről, megelőző intézkedésekről számolnak be, vagy azzal igyekeznek pánikot kelteni, hogy a vírus az adott településen is megjelent. Ezek a csaló levelek azonban különböző káros kódokat tartalmazó csatolmányokat, illetve káros webhelyekre mutató hivatkozásokat tartalmazhatnak, amelyek például banki adatok vagy pénz megszerzésére törekednek. (MTI)

Nem fő rizikófaktor

– Az év egészét tekintve csupán korlátozott gazdasági és piaci hatása lesz a koronavírusnak, amely néhány hónapon belül lecseng. Globális szinten néhány tized százalékpontos átmeneti veszteséget okozhat a befektetésekben a január­ban nyilvánosságra került járvány – közölte Forián-Szabó Gergely, az Amundi Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója tegnap. Ahogy az hetek óta látszódik a piacokon, a koronavírus jelenleg a legtöbbet említett kockázat a befektetők körében, de a szakértő szerint az év hátralévő részében nem ez lesz a legfőbb rizikófaktor. Az új vírust ugyanakkor veszélyesebbnek tartják, mint amilyen 2002-ben a SARS volt, ennek oka pedig Kína megnövekedett világgazdasági súlya. Az igazgató elmondta, a részvénypiacokon jelenleg a járványok idején megszokott eladói nyomás érzékelhető. A korábbi tapasztalatok szerint ez azonban nem jár számottevő veszteségekkel, az ijedtség miatti pesszimizmus csak átmeneti epizód lesz az első negyedévben. Az erről szóló makrogazdasági adatok ugyanakkor még nem állnak rendelkezésre. De inkább azzal lehet számolni, hogy globálisan nem, hanem csak egyes régiókra, illetve bizonyos szektorokra jelent nagyobb veszélyt a koronavírus. Ilyen terület a légi közlekedés, a szállodaipar, a turizmus és a kiskereskedelem. (T. K.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.